NU blocuri cu 10 etaje! Parc cu facilităţi sportive, străzi modernizate şi parking la Expo Transilvania

NU blocuri cu 10 etaje! Parc cu facilităţi sportive, străzi modernizate şi parking la Expo Transilvania

Edilul Clujului, Emil Boc, a explicat cum se va transforma zona Expo Transilvania, din cartierul Mărăşti, pentru a creşte calitatea vieţii clujenilor. 

"Toată zona aceasta va fi transformată într-un ansamblu care va cuprinde Parcul Aurel Vlaicu, cu facilităţi sportive, străzi modernizate şi un parking construit în zona IRA, suprateran. Parcul acesta va fi de peste 10 ha, unul care va schimba calitatea vieţii în zonă. Primăria are acolo 9,5 ha, vom expropria 1,5 ha. Parcarea din faţă de la Expo Transilvania este privată, vom expropria.

Acolo s-au propus blocuri de 10 etaje. Nu, stop! Acolo se va face o amenajare care să urce calitatea vieţii clujenilor. Nu-i uşor asta. Vor fi plantaţi arbori, promenadă, jocuri pentru copii, teren de baschet, fotbal. Parkingul va fi de minimum 350 de locuri. Acolo, la IRA, va fi la un moment dat intersecţia dintre metrou şi trenul metropolitan", a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Amintim că în zona Expo Transilvania, spre IRA, se pregătea un proiect imobiliar, cu centru de expoziții, clădiri de locuit și de birouri. Municipalitatea concesionase terenul companiei Nervia Center, dar pentru că nu a mai primit dreptul că construiască așa cum a dorit, compania nu a plătit redevența stabilită prin contractul cu primăria, iar terenul a revenit în patrimoniul municipiului. 

În urmă cu câteva zile, Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia publică privind "servicii de elaborare a Planului Urbanistic Zonal, expertizei tehnice, studiilor specifice tipului de investiţie, studiilor de fezabilitate şi documentaţiilor documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, a proiectelor tehnice, respectiv asigurarea asistenţei tehnice în perioada de execuţie a lucrărilor pentru obiectivul mixt de investiţii eegenerare urbană a zonei verzi Expo Transilvania: amenajare şi extindere Parc Aurel Vlaicu, amenajare străzi adiacente după conceptul Walkable and Smart City şi construire parking". 

Valoarea estimată a proiectului este de 2,2 milioane de lei, bani din fonduri bugetare. În ceea ce priveşte oferta, componenta financiară valorează 40% din punctaj, 30% pentru obţinerea unui premiu în cadrul unui concurs de soluții, 30% experienţa a patru experţi cheie. Data limită de depunere a ofertelor este 15 ianuarie 2021. 

Conform caietului de sarcini, proiectul presupune crearea unor parcursuri coerente, cu condiţii confortabile de circulaţie şi traversare pentru pietoni şi atribute peisagistice: trotuare late, vegetaţie, mobilier urban, piste pentru biciclişti şi un parking. 

Zona studiată include Parcul Aurel Vlaicu, Expo Transilvania, străzile Dâmboviţiei, Ialomiţiei, Tribunul Vlăduţiu şi Aleea Dâmboviţei. Investiţiile ar urma să fie finanţate, cel puţin parţial, din bani europeni. 

Comenteaza