Nu se face la Cluj, dar Tișe și-a dat acordul. Undă verde pentru Cloud-ul Regional de 31 mil. euro

Nu se face la Cluj, dar Tișe și-a dat acordul. Undă verde pentru Cloud-ul Regional de 31 mil. euro
| Foto: Facebook.com/Emil Radu Moldovan - semnarea contractului pentru cloud-ul regional

Cloud-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune a fost atribuit județului Bistriția-Năsăud și ar urma să fie construit în localitatea Unirea. Clujul, care este un centru important de IT, a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment, dar a fost refuzat.

Amintim, în februarie 2023, liderii administrațiilor publie din regiunea de nord-vest au decis că noul centru regional de date va fi amplasat în județul Bistrița-Năsăud. Decizia a fost criticată public atât de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cât și de primarul Emil Boc. Cei doi se declarau foarte nemulțumiți că o astfel de investiție se realizează într-o localitate atât de mică, care nu are legătură cu domeniul IT-ului.

În momentul în care duci o entitate regională într-un orășel mic, ulterior sunt de făcut foarte multe cheltuieli. Oamenii nu știu ce e acolo. Nu se vor crea locuri de muncă cu duiumul. În mare parte vor fi angajați ai STS, pe care îi va lua probabil din Bistrița, din oraș. Va fi o cheltuială în plus să-i ducă la Beclean. Este nefiresc să duci un astfel de centru de date al regiunii acolo. Trebuia măcar într-o reședință de județ”, spunea, la acel moment, șeful CJ Cluj.

La mai bine de un an distanță, liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat cu județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, respectiv cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, în vederea realizării și dezvoltării, din fonduri europene, a Cloud-ului Regional din Regiunea Nord-Vest.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat, în ședința CJ, de joi, 28 martie 2024, în unanimitate de voturi.

„Prin aprobarea acestui acord asigurăm cadrul necesar pregătirii dosarului de finanțare nerambursabilă pentru acest produs informatic destinat, în principal, interconectării sistemelor digitale din instituțiile publice, din toate cele șase județe partenere. Consiliul Județean Cluj are deja o experiență de aproape doi în digitalizarea activității proprii și nu numai, astfel încât know-how-ul Clujului va conta foarte mult în transformarea digitală gândită la nivelul întregii regiuni. Acest Centru de date integrat ne va ajuta să ne îmbunătățim substanțial infrastructura software și serviciile oferite clujenilor”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Scopul principal al Cloud-ului Regional, al cărui cost este estimat la circa 31,5 milioane de euro, este acela de a asigura interoperabilitatea bazelor de date ale fiecărei instituții partenere. Proiectul urmărește reducerea costurilor şi creșterea calității serviciilor publice, inclusiv celor de e-guvernare, respectiv sincronizarea cu strategia Uniunii Europene în ceea ce privește guvernanța și siguranța datelor.

Printre beneficiile concrete pentru cei peste 2,5 milioane de cetățeni din Regiunea de Nord-Vest se numără: acces direct la toate serviciile publice locale, fără a fi nevoie de deplasarea fizică la sediul instituției, reducerea birocrației şi facilitarea interoperabilității cu instituțiile responsabile, crearea unui istoric al interacțiunilor cu administrația locală, respectiv creșterea gradului de transparență în procesarea datelor de la nivelul instituțiilor publice, astfel încât acestea să poată fi vizualizate și accesate cât mai facil.

Comenteaza