O imagine cât 1.000 de cuvinte...

O imagine cât 1.000 de cuvinte...

Un bolnav de COVID-19 priveşte de la geamul salonului de spital protestele anti-restricţii din Braşov, în timp ce respiră cu ajutorul unei măşti de oxigen. 

O imagine cu un bolnav de coronavirus care priveşte de la fereastra salonului coloana de manifestanţi anti-restricții,  care trece tocmai pe lângă un spital care treatează pacienți cu COVID-19, a devenit virală pe internet.

Imaginile au apărut în publicația Braşov.net aseară, când în Brașov, dar și în alte orașe din țară, au avut loc proteste împotriva măsurilor impuse de autorități pentru a opri extinderea virusului. Unul dintre participanții la protest a filmat un bolnav de COVID-19 care respira cu ajutorul unei măști de oxigen cum privește coloana mărșăluind prin fața geamului de la salonul unde se află internat.

Protestele au izbucnit după ce autoritățile au impus noi restricții, în funcție de incidența cazurilor cu coronavirus din localități.

Astfel, conform noilor măsuri adoptate de Guvern, care au intrat în vigoare duminică, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, este permisă până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Excepţiile sunt deplasările în interes profesional, pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată, achiziţionarea de medicamente, deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit, pentru asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau deces, în aceste cazuri fiind prevăzută obligaţia prezentării autorităţilor abilitate o declaraţie pe proprie răspundere, completată în prealabil. 

Când incidenţa depăşeşte 7,5 la 1.000 de locuitori se interzice circulaţia în intervalul orar 20.00 - 5.00 şi se reduce programul operatorilor economici până la ora 18,00 pe toată săptămâna.

Este prevăzută suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.

Excepţie de la acest program fac unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii cu activitate de livrare la domiciliu şi în domeniul rutier persoanele care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de nouă locuri pe scaune.

Totodată, în 3 şi 4 aprilie, circulația va fi permisă până la ora 2.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paştelui Catolic, așa cum a fost permisă și duminică, 28 martie, până la ora 22.00, pentru participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea de Pesah.

Comenteaza