Pandemia a deschis apetitul clujenilor pentru casele individuale. Cum să-ți amenajezi inteligent curtea și grădina

Pandemia a deschis apetitul clujenilor pentru casele individuale. Cum să-ți amenajezi inteligent curtea și grădina

Firmele specializate în amenajarea spațiilor verzi sunt tot mai solicitate, în ultima perioadă, având în vedere că tot mai mulți clujeni care și-au achiziționat o locuință în ultimul an s-au orientat spre casele cu curte.

Directorul general al Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, a vorbit la ZIUA LIVE despre faptul că, în ultimul an, a crescut adresabilitatea clujenilor către firmele de amenajări ale spațiilor verzi, odată cu orientarea acestora mai mult spre achiziționarea caselor care să le ofere și un spațiu exterior.

“Pe segmentul de case sau duplexuri, adică tot ce înseamnă spațiu locativ cu spațiu exterior există o creștere a cererii pe segmentul amenajărilor de aproximativ 34% - atât a fost anul trecut, pe Cluj-Napoca și localitățile limitrofe, ceea ce este foarte mult. S-a observat un fenomen prin care generațiile tinerilor de până în 40 de ani s-au orientat către mediul rural și, în funcție de posibilități, au încercat să-și amenajeze spațiul exterior în așa fel încât să aibă confortul și estetica pe care au avut-o în mediul urban, chiar dacă s-au mutat chiar și la zeci de kilometri de Cluj-Napoca", a spus Mircea Crăciun.

Acesta a oferit și câteva sfaturi utile în ceea ce privește amenajarea curților și grădinilor. 

"În general, mergem pe o consiliere de amenajare minimalistă din considerentul că trebuie să rămână și spațiu, mai ales în cazul familiilor cu copii, cât și a mentenanței ulterioare - unii doresc să-și facă mentenanțele cu firme specializate cum suntem noi, alții, însă, iubesc grădinăritul și vor să-și întrețină curtea singuri și atunci recomandăm să se folosească plante care nu necesită intervenții speciale, nu au costuri ridicate, nu au dăunători foarte mulți. (...) Le recomand să-și paveze drumurile în așa fel încât să se evite formarea noroiului în perioada de precipitații abundente, cei care vor și le permite situația rețelelor hidrice, să-și facă irigații ca să-și ușureze viața - astăzi sistemele de irigații costă puțin, mult mai puțin față de acum 5-6 ani. Celor care au suprafețe mai mari le recomand să-și introducă roboți automați pentru tuns - chiar dacă este o investiție odată în următorii 15 ani, cât are fiabilitate un robot, merită, pentru că poate nu tot timpul vrei să ai o echipă de mentenanță care să-ți tundă sau nu esti tot timpul acasă să faci lucrul acesta", a spus Crăciun.

Specialiștii în amenajarea spațiilor verzi au recomandări și în ceea ce privește dispunerea plantelor/arborilor în jurul locuinței, dar și a procentului pe care trebuie să-l ocupe zona verde într-o curte față de cea pavată.

"Se recomandă amplasarea coniferelor în general pe latura către stradă, unde este praf, gălăgie, plus că oferă și o anumită intimitate și păstrând un foliaj veșnic verde oferă intimitatea respectivă și iarna și vara. (...) Dacă o luăm pur funcțional, zona pavată nu ar trebui să depășească sub nicio formă 20-25% din suprafața exterioară - și vorbim strict de sănătate acum, nu de urbanism, iar din 75% - cât e zona de gazon, undeva la 15-20% poate să fie zona plantată, și restul să rămână zonă deschisă, mai ales în contextul în care zona plantată o recomandăm să se facă, de obicei, perimetral", a explicat directorul Eco Garden Construct.

Comenteaza