Foto Parcul Central din Cluj, în urmă cu 100 de ani! A fost deschis de Asociația Femeilor și a fost gazdă pentru operă, teatru, patinaj și baluri

Parcul Central din Cluj, în urmă cu 100 de ani! A fost deschis de Asociația Femeilor și a fost gazdă pentru operă, teatru, patinaj și baluri

Parcul Central din Cluj-Napoca a fost dintotdeauana un punct de interes pentru locuitorii săi: grădină de vară, lacul a fost principalul patinoar, a apărut Chiosul - unde aveau loc baluri, iar acum este gazdă pentru festivalurile orașului, precum Untold sau Jazz in the Park. Anul acesta urmează să fie dotat și cu un sistem de irigații. 

Istoria parcului începe în anul 1827, când organizația Asociația de Binefacere a Femeilor (Jóltevő Asszonyi Egyesület) a închiriat terenul pe atunci neamenajat, cu scopul de a înființa un loc de recreație. La data de 1 mai 1838 a luat ființă Comisia Orășenească pentru Parc care a preluat activitatea de la Asociația de Binefacere a Femeilor. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor 1830, având inițial numele de Népkert (Grădina Populară).

De la 15 septembrie 1860 îngrijirea parcului a fost preluată de Comisia Parc având ca președinte pe contele Imre Mikó. În 1862 a fost înființat Corul Tinerilor Comercianți din Cluj (Kolozsvári Kereskedelmi Ifjak Dalárdája), care sub conducerea dirijorului de operă Béla Stöger cânta seara pe malul lacului din parc.

La 2 septembrie 1865 a luat ființă Asociația Parcului (Sétatér-Egylet) care preluase îngrijirea parcului, a organizat aleele, a săpat lacul și a construit pavilionul de muzică. În 1871 Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc și în 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

La 14 iunie 1874 a fost deschis ca parte a parcului Teatrul de Vară, construit după planurile arhitectului Henrik Zimmermann. Clădirea e astăzi sediul Teatrului Maghiar de Stat. Între 1896–1897 s-a construit pavilionul de patinaj și chioșcul, ambele proiectate de arhitectul clujean Lajos Pákey.

Școala superioară pentru fete De Gerando, numită după prima directoare, Antonina De Gerando, a primit o clădire nouă lângă parc în anul 1900, proiectată de către arhitectul Ignác Alpár. Ulterior clădirea a fost sediul Universității Bolyai din Cluj. În prezent adăpostește Facultatea de Chimie.

În toamna anului 1912 Jenő Janovics, directorul Teatrului Național, a deschis un cinematograf în clădirea Teatrului de Vară din Parcul Central.

În 2011, în timpul mandatului primarului Sorin Apostu, au fost betonate aleile și au fost distruși mai mulți copaci seculari, ceea ce a stârnit nemulțumiri și proteste, inclusiv din partea unor specialiști în arboricultură.

Parcul Central din Cluj, dotat cu sistem de irigații

Eco Garden Connstruct a început lucrările de montare a sistemului de irigații care va fi amplasat în Parcul ”Simion Bărnuțiu”. Instalațiile proiectate vor respecta principiul eficienței energetice și al consumului economic de apă, fiind concretizate prin utilizarea unor sisteme automatizate. În vederea implementării unui sistem de irigații ecologic, captarea și aducțiunea apei se va face din albia râului Someșul Mic. Mai multe AICI!

Comenteaza