Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor este GATA! Clujenii vor putea merge, la primăvară, în cel mai mare parc al Clujului

Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor este GATA! Clujenii vor putea merge, la primăvară, în cel mai mare parc al Clujului

Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, cel mai mare parc al Clujului, este gata, dar va putea fi folosit de către clujeni în primăvară, după inaugurare, când vegetația va fi mai primitoare. 

"Lucrările sunt finalizate, urmând ca municipalitatea să intre la partea de recepție. Este cel mai mare parc din Cluj, cu cea mai mare suprafață, cu cele mai lungi alei. Din această primăvară, clujenii îl vor putea folosi 100%. A fost un proiect dificil, am avut 1.550 de arbori de plantat pentru stabilizare, a fost nevoie de multă lucrări suplimentare din pricina solului, stabilității acestuia, pe care am reușit să le realizăm. Este un parc care, peisagistic și funcțional vorbind, poate să mai suporte multe intervenții, de la locuri de joacă, la centre de intere, sportive, culturale, etc. Parcul are și o parte de grădină urbană, cu pomi fructiferi, iar în viitor sperăm ca clujenii să vină cu copiii și să vadă cum se dezvoltă fructele", a declarat Mircea Crăciun, directorul general al companiei Eco Garden Construct, firma care se ocupă de partea verde a parcului.

Localizată în zona Bulevardului Muncii, pe o suprafață de 21,3 hectare,  Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, noua pădure-parc va cuprinde:

– plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);
– perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)
– zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban
– două clădiri cu funcțiuni publice
– două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa
– punct de belvedere
– tiroliană
– parcare (603 mp)
– grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)
– zonă pentru plimbare câini.
 
Prin acest proiect, Primăria Cluj-Napoca urmărește crearea unei zone de recreere care să satisfacă cerințele clujenilor privind modalitățile de petrecere a timpului liber. Toată vegetația propusă are rolul de a crea un spațiu bogat din punct de vedere estetic și coloristic, optim pentru plimbări, drumeții, picnic, plimbări cu bicicleta, socializare, sport. Grădina urbană va veni în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoașterea naturii și a mediului înconjurător, fiind un spațiu de explorare și experimentare.
Acest parc va oferi pe lângă posibilitatea de relaxare și posibilități de agrement, motiv pentru care a fost propusă realizarea unei instalații de tip tiroliană pe un traseu de 250m lungime (diferență de nivel de 19,50 m).

Executantul lucrărilor este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL.Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei. Finanțarea europeană este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os. 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședința de județ.

Alte informații:
Număr arbuști (talie mică, medie, mare) – 4.000 bucăți
Nr. arbuști târâtori, un mix de arbuști rășinoși și foioși – 2.000 bucăți
Pe o suprafață de 85.200 mp se va planta un mix de semințe de gazon cu flori
Platforme pietruite – 2155 mp
Circulație principala pavată, dublu – 7504 mp
Drum asfaltat (trotuar 1,50m; 1,50m, 6,00 circulație dublu sens) – 1279 mp
Alei pietonale = 3303 mp
Alei pietonale secundare cu pavaj dublu – 605.5 mp
Construcții (C1, C2, C3, C4, C5)– 500 mp
Amenajări aferente construcțiilor – 340 mp

Comenteaza