Pas înainte pentru muzeul de 15 mil. euro din Florești. A fost aprobat PUZ-ul

Pas înainte pentru muzeul de 15 mil. euro din Florești. A fost aprobat PUZ-ul
| Foto: Facebook.com/bogdannicolaepivariu

Consiliul Local Florești a aprobat, marți, Planul Urbanistic Zonal al viitorului Muzeu de Istorie, care va costa aproximativ 15 milioane de euro, bani din PNRR.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE COMPLEX MUZEAL” – sat Florești, Bulevardul Cetatea Fetei, F.N., jud. Cluj, a fost debătut și votat în ședința ordinară a CL Florești de marți, 31 ianuarie 2023.

Potrivit documentației, terenul care face obiectul investiției este situat în intravilan în zona Sud-Estică a Comunei Florești, Judeţul Cluj, în zona numită Cetatea Fetei. Parcela are număr cadastral 83426, cu suprafață de 15,583 mp. Terenul este liber de construcții și este delimitat de drumuri de interes local, dezmembrate în cursul urbanizării zonei Cetatea Fetei.

Terenul care face obiectul investiției este situat în zona de locuințe mai largă, reglementată prin PUZ Cetatea Fetei. O parte din aceasta, parcela în cauză, a fost alocată pentru implementare a unei instituții publice de interes regional, anume un Complex Muzeal gestionat de muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Orientarea principală a muzeului este sud-vest pentru zona de acces și nord-est pentru zona de exponate și relaxare, profitând cât mai mult de lumina naturală și peisaj. Toate fațadele sunt active, fiind de evitată generarea unei „fațade din spate”.

Pe terasa clădirii se vor monta panouri fotovoltaice cu circuit de răcire, prin care se îmbunătățește randamentul și crește durata de viață a panourilor și se produce simultan agent termic pentru prepararea apei calde menajere.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

„Muzeul se va numi Galeria Națională de Istorie, care va fi gestionată de Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Va primul muzeu construit după mult timp de la zero, cred că primul din ultimul secol. Este vorba de o finanțare de 15 mil. de euro. Investiția se va întinde pe aproximativ 15 hectare, unde vor fi amenajate spații verzi, alei, va fi practic un parc care va găzdui muzeul. Va fi un muzeu interactiv, deschis publicului”, spunea, la ZIUA LIVE, primarul Bogdan Pivariu, în urmă cu câteva săptămâni.

Comenteaza