Penthouse-urile de lux, prea puține în Cluj

Penthouse-urile de lux, prea puține în Cluj
Apartamentele penthouse din West City Tower se află la cea mai mare înălțime din țară

În Cluj-Napoca trebuie să se construiască mai multe apartamente de tip penthouse de top deoarece există mulți oameni cu bani care își permit să le cumpere, susțin specialiștii financiari. 

Bucureştiul are prea puţine penthouse-uri de top, adică apartamente de superlux la etajele superioare, de peste 500 mp, faţă de o cerere şi de banii care sunt în piaţă, conform unei analize publicate de Business Magazin. "Aici discutăm de un preţ de peste 5.000 euro/mp, amenajat şi mobilat de top. În ultimii ani, chiar şi în criză, s-au făcut destul de mulţi bani în România - există chiar două cazuri de miliarde de euro.

S-au tranzacţionat multe clădiri de birouri şi blocuri întregi de apartamente; pieţele bursiere sunt la maxime istorice şi în afară, şi la Bucureşti (acţiunile TeraPlast s-au dublat în 2020, ceea ce a făcut ca deţinerea lui Dorel Goia, principalul acţionar, să crească de la 400 la 820 de milioane de lei); Bitcoin a crescut de 10 ori faţă de acum un an, iar piaţa criptomonedelor a explodat (în nordul capitalei sunt români care au ajuns la investiţii de zeci şi sute de milioane de euro în aceste monede digitale).

Piaţa rezidenţială din Bucureşti are nevoie de mai multe penthouse-uri de top cu preţuri care să depăşească 3-4 milioane de euro şi chiar să ajungă peste 10 milioane de euro. Au fost câteva cazuri în care s-au tranzacţionat penthouse-uri de 3-6 milioane de euro.

UiPath a produs un miliardar în dolari, câţiva cu sute de milioane de dolari şi mai mulţi cu milioane şi zeci de milioane de dolari. În Cluj, unde preţul pe metrul pătrat este mai mare decât în Bucureşti pentru proprietăţile comune, nu prea există penthouse-uri de peste 1 milion de euro, deşi oraşul a produs câţiva milionari sănătoşi în ultimii ani.

Ca să ţină pasul cu cei care câştigă sau se trezesc peste noapte cu câteva milioane de euro prin creşterea preţului activelor, dezvoltatorii trebuie să aibă în portofoliu mai multe penthouse-uri. Nu va trece mult şi în România se va tranzacţiona sau se vor construi penthouse-uri care vor depăşi 10 milioane de euro", specifică analiza.

Un apartament în vârful West City, o jumătate de milion de dolari

În cel mai înalt bloc din România, West City Tower (WCT), de pe Calea Florești, din Cluj-Napoca, s-au pus la vânzare, anul trecut, patru penthouse-uri de câte cinci camere. Un penthouse de 240 mp în WCT era comercializat pe website-ul casei de licitații Sotheby's International Realty cu 546.000 dolari.

Apartamentul de la cea mai mare înălțime din țară (95 m de sol) era situat la unul dintre ultimele două etaje ale turnului, avea cinci camere și trei băi. Blocul are 25 de etaje, cinci niveluri de parcare, 182 de apartamente cu 1-3 camere, lift panoramic la exterior. 

Comenteaza