Pietonii, ”aghezmuiți” din cap până-n picioare cu mocirla de pe șoselele din Cluj-Napoca: ”Hai să fim oameni”

Pietonii, ”aghezmuiți” din cap până-n picioare cu mocirla de pe șoselele din Cluj-Napoca: ”Hai să fim oameni”

Când plouă sau ninge, mulți pietoni din Cluj-Napoca sunt ”murați” din cap până în picioare de către șoferii prea grăbiți ca să mai reducă din viteză în dreptul bălților de lângă trotuare. Care nu sunt deloc puține... 

După precipitațiile abundente sub formă de ninsoare sau lapoviță de duminică și luni, nu doar șoferii au avut de suferit în trafic la Cluj-Napoca, dar și pietonii. Dacă nu s-au trezit cu copacii rupți în cale sau chiar ci stâlpii de curent, dacă nu au rămas blocați în trafic, atunci cu ceva tot au plătit clujenii prețul zăpezii. 

Pe lângă faptul că la fiecare zebră din oraș s-au adunat tranșee de zăpadă și mocirlă apoasă care în unele locuri a trecut de glezne, mulți pietoni s-au trezit ”aghezmuiți” cu mocirla de pe șoselele orașului deoarece mulți șoferi, adesea nu au nicio treabă cu ce se întâmplă și pe trotuare. 

”Bună ziua, am și eu o mare rugăminte către toți șoferii”, a deschis un pieton din Cluj-Napoca o adevărată cutie a pandorei pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj și imediat pietonii au strâns rândurile:  

”Dacă nu vă e cu supărare când mergeți printre blocuri unde sunt bălțile cât casa, încetiniți, hai sa fim oameni.
Iar tu, gherțoi cu Toyota aia hibrid, pentru ce "duș" mi-ai făcut nu te scap din vedere. Noroc că cel mic era după mine că îl duceam la grădiniță gata murat”.

”Cei cu mașini, mereu se grăbesc! Nu judec, nu critic, însă niciodată n-am ajuns acasă nestropită. Nu înțeleg de ce atâta viteză!!”

”Când mergeți la plimbare pe vremea asta trebuie să ai o cărămidă la tine o ții în mână să o vadă șoferii că atunci vor merge mai încet sau se aleg cu geamurile sparte...”

”Pe Mehedinți merg ca nebunii, dacă ești pe trotuar faci duș gratis!”

”Unii chiar îs fără bun simt am pățit și eu!”

”Spre Baciu la semaforul de după Petrom este o baltă pe banda 1 în dreptul trecerii de pietoni cât China, azi o mașină de Sălaj zici că intenționat a tras prin balta, a "murat" 3 persoane! L-am claxonat să îi atrag atenția, nicio treabă nu avea omul, era în lumea lui!!”, au fost câteva dintre postările de pe grupul de Facebook. 

Amenzi pentru stropirea pietonilor

Orice șofer care circulă pe un carosabil unde sunt bălți trebuie să acorde o grijă suplimentară pietonilor de pe trotuar. În cazul în care îi stropiți, se comite o infracțiune pentru care riscați să fiti amendati conform legislatiei in vigoare.

Pietonii care sunt stropiți de șoferi, cu intenție sau fără, se pot adresa celei mai apropiate secții de poliție pentru a reclama acest lucru. Pietonilor li se recomandă să rețină numărul de înmatriculare al mașinii care i-a stropit și zona în care s-a întâmplat incidentul. Dacă exista și un martor este cu atât mai bine.

Conform legislației în vigoare, stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorarea bunurilor personale și conform Codului Rutier în vigoare, o astfel de contravenție, se pedepseste cu o amendă. 

Comenteaza