Politehniștii clujeni vor primi 1 milion de euro să dezvolte sisteme cloud

Politehniștii clujeni vor primi 1 milion de euro să dezvolte sisteme cloud

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va beneficia de finanțare europeană pentru a dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanță care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud și de date masive.

Cercetătorii universității contribuie deja la proiecte de cercetare naționale și internaționale. Universitatea a semnat acorduri de colaborare cu Universitatea din Geneva, cu European Open Science Cloud și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București pentru standardizarea, interconectarea și utilizarea resurselor de calcul cu sisteme de tip cloud.

Prin configurația sa flexibilă și varietatea amplă de servicii, infrastructura universității va ajuta echipele de cercetare să optimizeze valorificarea resurselor științifice și a puterii de calcul în domenii precum volumele mari de date, inteligența artificială, industria 4.0 și internetul obiectelor (IoT).

Costul proiectului este de 1,09 milioane de euro. Din această sumă, 930.000 de euro reprezintă finanțarea prin intermediul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

Cloud computing este un concept modern în domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.

Comenteaza