Şeful SRI a demisionat din funcţie

Şeful SRI a demisionat din funcţie
Clujeanul George Maior a demisionat din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Demisia sa a fost acceptată deja de preşedintele Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.

"Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia", se arată în comunicatul trimis.

Întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, Iohannis a declarat în 7 ianuarie, la Adevărul Live, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune şi va comunica concluzia, pentru că nu o are şi a adăugat că este "o discuţie puţin artificială".

Întrebat dacă directorul SRI, George Maior, ar trebui să îşi continue mandatul sau ar trebui schimbat, în condiţiile în care acesta a anunţat că îşi depune mandatul la dispoziţia noului preşedinte, Klaus Iohannis a răspuns: "Cred că e o discuţie puţin artificială. Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă".

În 5 noiembrie, directorul SRI a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă "interesul pentru un anume rol profesional în viitor".

"Referitor la solicitările de a comenta apariţia în spaţiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informaţii face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informaţii are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele şi nivelurile, neutralitatea şi echidistanţa politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum şi a bunei reputaţii dobândite în rândul cetăţenilor României şi al partenerilor instituţionali din ţară şi din străinătate", se arăta într-un comunicat al SRI remis, la acel moment, agenţiei Mediafax.

Maior a ocupat funcţia de director al SRI din 4 octombrie 2006, după ce a fost validat în plenul Parlamentului cu 285 de voturi pentru și 123 contra, din totalul de 408.

Cine este George Maior

Născut în 16 noiembrie 1967 la Cluj-Napoca, George Cristian Maior este fiul lui Liviu Maior, fost ministru al învățământului, în perioada 1992-1996.

A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) (1988-1991), apoi studiile de masterat în drept internațional și comparat ale Universității George Washington din Washington D.C. (1991-1992), unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional și Comparat.

În anul 1998 a obținut titlul de doctor în drept internațional al UBB, iar în 2001 a absolvit Colegiul Național de Apărare din București.

Din 1992 a lucrat ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 1997 - 1999 fiind însărcinat cu afaceri la Ambasada României în Irlanda. În decembrie 2000, după câştigarea alegerilor de PSD, a fost numit în funcția de Secretar de Stat și Șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naționale.

La data de 24 august 2004 a primit gradul diplomatic de ambasador, iar după alegerile din noiembrie 2004 a fost ales senator de Alba pe listele PSD. În această calitate, a fost președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al Senatului României până la numirea sa ca director al SRI.

Comenteaza