Cum intenţionează Cioloş să rezolve problema reformei administraţiei publice. Dâncu invocă o perioadă de graţie pentru cei în funcţie

Cum intenţionează Cioloş să rezolve problema reformei administraţiei publice. Dâncu invocă o perioadă de graţie pentru cei în funcţie
Un grup de lucru interministerial va elabora pachetul de legi şi decizii necesare pentru reforma administraţiei publice şi a funcţiei publice, a anunţat marţi premierul Dacian Cioloş, în vreme ce vicepremierul Vasile Dâncu a precizat că standardele nu se vor aplica imediat celor aflaţi în funcţie.

"Aşa cum avem un grup de lucru interministerial pe Legea salarizării unittare, o să venim cu un grup de lucru pe pregătirea reformei administraţiei publice în sensul de a creşte calitatea şi performanţa administraţiei pentru ca în următoarele 2, 3 luni să venim şi cu pachetul de propuneri legislative şi alte decizii pe care trebuie să le luăm", a afirmat Cioloş la finalul vizitei de lucru efectuate la Ministerul Dezvoltării.

El a adăugat că scopul nu este acela de a "distruge ceva sau de a da afară anumiţi oameni sau de a arăta că unii sunt buni sau mai puţini buni", ci pentru a ridica nivelul de competenţă a personalului, inclusiv prin programe de formare profesională.

"Să condiţionăm o anumită progresie ierarhică sau un grad de funcţionar de anumite competenţe care să fie dovedite. Deci, vrei salariu mai bun, vrei o funcţie mai bună, dovedeşti că ştii anumite lucruri. Nu le ştii, le înveţi. Avem posibilitatea de a finanţa programe de formare profesională de durată mai scurtă sau mai lungă şi din fonduri europene", a explicat Cioloş, afirmând că scopul este acela de a avea o administraţie publică mai performantă.

Prim-ministrul a evocat faptul că unele persoane au refuzat să vină să lucreze în administraţie din cauza faptului că, în opinia lor, intrau "într-o aventură într-un aproape total necunoscut".

"Ei spun: <<De unde ştiu eu că dacă intru acum şi fac performanţă rămân în continuare? Ce garanţii de stabilitate îmi daţi, ce garanţii de evoluţie profesională îmi daţi ca eu, la 28 sau 30 de ani, dacă am acumulat o experienţă şi vreau să o utilizez în funcţia publică să fiu sigur că dacă mă angajez în asta, în următorii ani, pot să evoluez profesional? Dacă nu-mi daţi elementele astea mă duc în sectorul privat unde am o mai bună vizibilitate din punctul ăsta de vedere.>> În sensul ăsta am vorbit de profesionalizarea administraţiei", a precizat premierul.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, vicepremierul Vasile Dâncu, a precizat că trebuie găsit un sistem care să reflecte munca şi pregătirea personalului, dar că standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja în funcţie.

"Câteodată se vorbeşte că Guvernul vrea să dea afară funcţionari. Nu este vorba de asta. În orice sistem, atunci când s-a făcut reforma unui sistem al funcţiei publice au fost perioade de graţie de doi sau trei ani aşa în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire şi de asemenea se stabilesc de exemplu modalităţi şi tipuri de performanţe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poţi să intri funcţionar public şi să rămâi stăpânul acelei funcţii toată viaţa(...). În legătură cu asta, sigur că sunt gândite şi sistemele de remuneraţie şi salarizare din orcie zonă. Deci, suntem în facerea, să spunem, a acestor lucruri, aici am discutat mai degrabă principii şi nişte calendare şi modalităţi de a ne organiza mai rapid pentru ca să accelerăm dezbateri în această zonă ", a spus Dâncu.

Potrivit celor doi demnitari, pachetul de măsuri va fi elaborat în următoarea perioadă şi va fi pus în dezbatere publică.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut de mai multe ori premierului Dacian Cioloş, în intervenţii publice, "depesedizarea" şi profesionalizarea administraţiei publice.

Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea declara, în noiembrie, că în discuţiile avute la sediul PSD cu premierul desemnat Dacian Cioloş i-a cerut acestuia să nu facă "epurări" în aparatul de stat şi să nu se folosească "procedura bine ştiută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare, să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul". "Dacian Cioloş mi-a spus că nu intenţionează, dacă va fi votat Guvernul pe care îl va prezenta, să înceapă o acţiune brutală de schimbare a administraţiei. (...) Se pare că va avea o atitudine corectă, normală", spunea Dragnea pe 11 noiembrie.

 

Comenteaza