Prima listă de candidaţi, prima ţeapă dată cotelor de gen

Prima listă de candidaţi, prima ţeapă dată cotelor de gen
Social-democraţii au fost primii care au decis să-şi autoimpună cotele de gen atât în organismele de conducere, cât şi la stabilirea candidaturilor pentru diferite scrutine. Liberalii au elaborat chiar un proiect de lege în acest sens.

În esenţă, cotele de gen presupun reprezentarea fiecărui sex (referirea fiind implicită la femei) în proporţie de minim 30% în toate aceste structuri sau liste de candidaţi. Ei bine, prima listă de candidaţi înregistrată oficial la Biroul Electoral Judeţean pentru alegerile din 6 iunie, depusă de PSD pentru consiliul judeţean, respectă cu asupra de măsură această regulă. Din cele 47 de nume prezente pe listă, 18, adică 38,3%, sunt feminine.

Numai că, în cvasitotalitate, acestea populează cea de a doua jumătate a listei, adică zona lipsită, practic, de orice şansă de a furniza consilieri judeţeni în urma scrutinului de la începutul verii. Între cele 13 prime locuri, considerate drept eligibile, potrivit prezidenţiabilului Cornel Itu, există o singură femeie, şefa organizaţiei judeţene de femei a PSD, Laura Chiorean (ex-Pop) (foto), următoarea candidată, Szabo Ibolya, ocupând abia locul 17.

Sigur, nici măcar proiectul legislativ al liberalilor nu vorbeşte de cote de gen referitor la locurile eligibile (ar fi şi dificil de definit din punct de vedere legal o noţiune - eligibil - imposibil de cuantificat, ţinând mai degrabă de percepţii, şanse sau speranţe), totuşi, de la 30% la 7,7% (cât reprezintă o femeie din 13 candidaţi) parcă e o diferenţă mult prea mare.

Deşi e fericita posesoare a „lozului câştigător", Chiorean admite că, în calitate de lider al femeilor social-democrate clujene, nu este deloc mulţumită de modul în care a fost alcătuită lista de candidaţi pentru consiliul judeţean. „Nu sunt mulţumită, aş fi sperat să avem o mai bună reprezentare. Din fericire, în alte zone stăm mult mai bine, spre exemplu, în Gherla s-a aplicat sistemul german, modelul fermoar: o femeie, un bărbat.

Pe întreg judeţul stăm mai bine ca altădată, avem patru femei candidat de primar şi vom avea mult mai multe consiliere local. Repet, Gherla e un exemplu pozitiv, pe care eu l-am propus şi pentru consiliul judeţean, din păcate fără succes. Sper să negociem mai bine lista pentru consiliul local Cluj-Napoca", a spus Chiorean.

Conform unor surse din PSD, e foarte posibil ca, din toamnă, grupul consilierilor judeţeni social-democraţi să redevină, aşa cum este acum, unul eminamente masculin, Chiorean fiind un aprope sigur candidat pe o poziţie eligibilă pentru Parlamentul României.

Şeful PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că la alcătuirea unei liste pentru consiliul judeţean e mult mai dificil să respecţi cotele de gen. „Avem foarte multe femei, foarte mulţi tineri pe acea listă, dar a trebuit să fim foarte atenţi şi la activitatea politică şi la valoarea profesională a candidaţilor. În consiliul judeţean ai de gestionat probleme administrative complexe, aeroport, drumurile judeţene, centrul de deşeuri, prin urmare trebuie să fii competitiv din punct de vedere al pregătirii profesionale.

Pe de altă parte, în judeţ sunt 81 de localităţi, toţi vor să fie reprezentaţi, trebuie să ai grijă să-i mulţumeşti pe toţi şi să nu laşi nici o regiune nereprezentată. De regulă, filialele din judeţ trimit reprezentanţi bărbaţi, pentru că ei sunt mai activi, ei se duc în comune. Dar avem multe femei pe poziţii eligibile în consiliile locale, iar în ce priveşte lista pentru consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, veţi avea o surpriză plăcută, va fi cea mai tânără echipă", a afirmat Lăpuşan.

Lista candidaţilor PSD pentru consiliul judeţean

1. Cornel Itu
2. Remus-Gabriel Lăpuşan
3. Valentin Claudiu Cuibus
4. Vasile Sălătioan
5. Laura Elena Chiorean
6. Cristian Matei
7. Alin Popovici
8. Laurenţiu Oprea
9. Vladimir Mătuşan
10. Vasile Ilea
11. Călin Stelian Fărgaciu
12. Petre Pop
13. Nati Ariton
14. Ioan Bota
15. Alexandru Vitan
16. Ilarie Ivan
17. Szabo Ibolya
18. Viorel Luca
19. Aurel Ioan Cherecheş
20. Adina Gabriela Pojar
21. Daniela Carmen Nicula
22. Gavril Zanc
23. Daniela Pasc
24. Torpenyi Francisc Albert
25. Mirela Lupaş
26. Bacso Szidonia Ildiko
27. Ana Isvoranu
28. Simina Mariana Pop
29. Alina Loredana Cozea
30. Marius Daniel Roman
31. Simina Şipoş
32. Dragoş Lup
33. Lică Gabriel David
34. Iacob Pui
35. Andreea Roxana Corda
36. Ciprian Aurel Şaitiş
37. Raluca Brehar
38. Augustin Oprea
39. Paul Rareş Uifălean
40. Viorel Trânc
41. Maria Gabriela Gherman
42. Valentina Gabriela Faur
43. Roxana Şerban
44. Marinela Nicoleta Cremene
45. Florentin Burz
46. Cristina Maria Hudrea
47. Florin Ioan Păunescu

Comenteaza