Un primar clujean candidează la Senat... în judeţul Mehedinţi

Un primar clujean candidează la Senat... în judeţul Mehedinţi
Un primar clujean care tocmai a obţinut în vară al patrulea mandat pare că vrea să-şi schimbe locul de muncă printr-un „transfer” direct în Senatul României. Uluitor este că a ales să candideze tocmai în judeţul Mehedinţi.

Primarul de lung parcurs al comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng, nu doar că va candida tocmai pe malul Dunării, dar chiar va ocupa prima poziţie pe lista de candidaţi ai organizaţiei UDMR Mehedinţi pentru Senat. Deşi candidatura lui Zeng este cât se poate de oficială, în fapt, el nu are de gând nici să ajungă senator şi cu atât mai puţin să se mute în sudul extrem al României, aşa că locuitorii comunei Mihai Viteazu pot sta liniştiţi, nu-şi vor pierde primarul.

Motivul este foarte simplu: Zeng n-are nici cea mai mică şansă să fie ales. La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, UDMR a obţinut în judeţul Mehedinţi 372 de voturi pentrul lista lor de candidaţi pentru Senat, adică 0,32% din voturile valabil exprimate în judeţ. Astă-vară, UDMR nici măcar n-a participat la competiţia electorală pentru Consiliul Judeţean Mehedinţi. „Şi atunci, ce l-o fi apucat pe primarul din Mihai Viteazu să candideze în Mehedinţi?", este întrebarea care se iţeşte imediat, în mod firesc.

Explicaţia a dat-o, cititorilor ZIUA de CLUJ, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter. „Deşi alegătorii noştri trăiesc, aproape toţi, în Transilvania, la alegerile parlamentare noi participăm întotdeauna cu liste complete peste tot, inclusiv în diaspora. În primul rând, experienţa ne-a arătat că voturile strânse dincolo de Carpaţi ne aduc un mandat de deputat în plus. Pe de altă parte, având liste complete peste tot, vom obţine valoarea maximă a timpilor de antenă la televiziunea şi radioul public în campanie, iar în ziua alegerilor vom putea avea observatori în toate secţiile de votare", a explicat Kovacs.

În majoritatea judeţelor din afara arcului carpatic etnicii maghiari fie lipsesc cu desăvârşire, fie sunt atât de reduşi numeric încât e dificil de găsit numărul necesar de candidaţi cât de cât mai de Doamne-ajută, astfel încât se recurge la „transferuri" din Ardeal pentru a putea completa listele. Penuria de cadre a organizaţiei UDMR din Mehedinţi este evidenţiată şi de faptul că locurile doi, trei şi patru, după Zeng, pe lista UDMR Mehedinţi pentru Senat sunt ocupate de un pensionar, un tractorist şi un preot evanghelic.

Culmea este că liderul organizaţiei locale a Uniunii, Endre Molnar, nu ştie nici măcar din ce judeţ îi vine „paraşutatul" în ajutor. „La Senat îi avem candidaţi pe primarul comunei braşovene Mihai Viteazu, Zeng Ioan, pe pensionarul Balazs Zsuzslka, pe tractoristul Balazs Albert Ştefan şi pe preotul evanghelic Koszta Iolan-Eniko", a afirmat acesta, potrivit Agerpres.

Din păcate primarul din Mihai Viteazu n-a putut fi contactat, având telefonul mobil închis. El nu este, însă, singurul clujean care a primit sarcină de partid să plece la colectat voturi prin Oltenia, Dobrogea sau Moldova. Alţi 17 membri ai UDMR Cluj vor candida la alegerile parlamentare în judeţe de dincolo de Carpaţi. Printre aceştia figurează consilierii judeţeni Deak Ferencz şi Szocs Endre sau fostul consilier judeţean Okos Rigo Denes.

 

Etichete
Comenteaza