Un senator clujean protestează alături de societatea civilă în scandalul numirilor din CSM. Ce gest a făcut parlamentarul

Un senator clujean protestează alături de societatea civilă în scandalul numirilor din CSM. Ce gest a făcut parlamentarul
Senatorul clujean al USR Mihai Goţiu s-a raliat demersurilor a 20 de organizaţii civice care cer numirea celor 2 reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, şi acuză PSD şi ALDE că vreau să găsească candidați pe placul lor.

"Modul în care majoritatea din Comisia Juridică și din Biroul Permanent (BP) al Senatului a tratat problema desemnării celor doi candidați ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reprezintă o bătaie de joc la adresa Constituției, societății civile, Regulamentului Senatului, CSM-ului, ideii de legitimitate și nu în ultimul rând, la adresa bunului-simț", a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

Mihai Goțiu, care este și vicepreședinte al Senatului, a distribuit joi dimineață, în cutiile poștale ale colegilor săi senatori, o nouă scrisoare de protest pe această temă, asumată de peste 20 de organizații civice.

"Solicităm Biroului Permanent al Senatului revocarea hotărârii prin care s-a decis organizarea unei noi sesiuni de candidaturi și valorificarea propriului Regulament prin reluarea procedurii de vot pentru candidații care și-au depus dosarele în termenul legal, respectiv până la data de 6 noiembrie 2016", se arată în scrisoarea ONG-urilor.

Data de 6 noiembrie 2016 a fost data la care a expirat termenul legal până la care candidații pentru cele două locuri care revin în CSM societății civile puteau depune dosarele de înscriere. Deși la data respectivă fuseseră înregistrate șapte dosare, Biroul Permanent, ținând cont de o argumentare abuzivă a Comisiei Juridice, conduse de senatorul PSD Șerban Nicolae, a decis prorogarea termenului de înscriere până pe 6 februarie 2017 .

Reprezentanții societății civile au protestat, iar senatorul USR Mihai Goțiu, singurul membru al Biroului Permanent (BP) care nu a votat prelungirea termenului, a realizat un raport în cadrul Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, în care a solicitat anularea deciziei BP și continuarea procedurii cu candidații înscriși inițial (până pe 6 noiembrie 2016).
Raportul a fost respins de majoritatea PSD-ALDE din Comisie, iar pe data de 7 martie 2017, candidații au fost votați în plenul Senatului. Cum niciunul dintre ei nu a întrunit majoritatea necesară numirii, BP, la propunerea Comisiei Juridice, a votat reluarea întregii proceduri, cu înscriere de candidați, până pe data de 15 mai, mai informează USR.

"După cum am arătat și în ședința Biroului Permanent, acesta este un nou abuz. Regulamentul Senatului arată extrem de clar, la art. 135, alin. 1, că ar fi trebuit să fie reluat votul, până se obținea majoritatea necesară, nu întreaga procedură, până când PSD și ALDE găsesc candidați pe placul lor. Interpretarea conform căreia actualii candidați ar fi primit un vot negativ (!) este aberantă, pentru că asta ar însemna că art. 135, alin. 1 n-ar avea niciodată aplicabilitate! Îmi pare extrem de rău că majoritatea colegilor senatori din BP au înghițit argumentul unui avocat al corupților care n-are nicio problemă să promoveze în Parlament legi care să-i grațieze clienții", a explicat Mihai Goțiu.

 

 

Comenteaza