Mihai Tudose: E posibil ca România să nu mai poată exploata zăcămintele de la Roşia Montană

Mihai Tudose: E posibil ca România să nu mai poată exploata zăcămintele de la Roşia Montană
Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi seara, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată.

Șeful executivului a spus că declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. "Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu", a spus Tudose la România TV.

Întrebat dacă documentaţia trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloş, Cristina Palmer, Tudose a spus: "Nu ştiu. El (Dacian Cioloş - n.r.) era şeful la tribul acela de tehnocraţi, ăla deştept... Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo..."

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. "E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi".

"Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam - puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe".

În ce priveşte procesul demarat de către Gabriel Resources împotriva statului român, primul-ministru s-a declarat încrezător că România va avea câştig de cauză. "Eu nu cred că vom pierde".

Tudose a mai spus că Gabriel Resources susţine că a făcut investiţii, dar, de fapt, a investit pentru a câştiga simpatia comunităţii, inclusiv prin spoturi publicitare difuzate în mass-media.

Gabriel Resources cere, în procesul arbitrajului împotriva României, o sumă echivalentă cu 4,4 miliarde de dolari SUA ca o compensaţie pentru pierderile pe care le-a suferit ca urmare a încălcărilor tratatului de investiţii din România.

Comenteaza