Orban: Iohannis a avut de ales între două rele

Orban: Iohannis a avut de ales între două rele
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că nu îl poate acuza pe Klaus Iohannis pentru că a respectat votul democratic şi a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, afirmând că avea de ales între „două rele” şi că oamenii nu trebuie să reacţioneze „emoţional”.

„(...) Nu pot să îl acuz pe preşedinte că a respectat votul democratic exprimat de cetăţeni. Există o majoritate parlamentară certă, demonstrată prin semnături. (...) Preşedintele a avut de ales între două rele, a desemna premierul repede şi a stringe această criză guvernamentală ca să nu se transforme într-o criză politică şi varianta de a adânci criza politică pentru că nedesemnarea premierului propus de majoritate ar fi dus la nişte acţiuni disperate ale majorităţii guvernamentale", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la Europa FM.

Ludovic Orban a afirmat că majoritatea parlamentară ar fi putut sesiza CCR invocând un conflict între puterile statului şi ar fi putut determina o decizie a Curţii care să îl oblige pe preşedinte să desemneze premierul dintr-o majoritate parlamentară certă.

„Preşedintele putea fi suspendat", a precizat liderul PNL.

„Strategia PSD era să nu se ajungă la referendum, să îl suspende pe Klaus Iohannis, două zile, trei zile, o săptămână, cât este necesar. Eventual, să şi treacă legile justiţiei, deşi eu am încredere în CCR că va da curs favorabil sesizărilor PNL. Tăriceanu era la încălzire ca să numească un premier şi nici măcar nu ar fi dus până în referendum şi reveneau asupra suspendării, asta era strategia. Cumva încercau să îl transforme pe preşedinte într-un obiect de decor", a spus Ludovic Orban.

Orban a afirmat că „probabil preşedintele nu întrevăzut o soluţie favorabilă".

„Din această cauză, probabil, nu a demarat toate chestiunile acestea (...) Totuşi, preşedinţia astăzi este o insulă de independenţă, de democraţie care nu este sub controlul PSD şi instituţiile din jurul preşedinţiei sunt la fel, nu sunt controlate de PSD (...). Cu siguranţă (am încredere în judecata preşedintelui Klaus Iohannis-n.r.)", spus Orban.

Liderul PNL a precizat că Iohannis rămâne candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019.

„Noi nu putem să schimbăm acum o decizie a Congresului pentru că, întradevăr, preşedintelea acţionat oarecum diferit faţă de ceea ce ne-am fi dorit noi. Si eu în sinea mea ma fost afectat, dar nu trebuie să reacţionăm sentimental, emoţional (...)", a adăugat Orban.

 

Comenteaza