Tőkés László autonomista pártot alakít

Tőkés László autonomista pártot alakít
A másik két magyar politikai alakulat képviselői attól tartanak, hogy a szavazatok háromfelé oszlása parlamenti képviselet nélkül hagyhatná a mgyarságot.
Úgy tűnik, Tőkés László Európa Parlament alelnök utóbbi időben elhangzott, egyre radikálisabb-autonomistább fellépései az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) politikai párttá alakulássá készítik elő a terepet. A másik két magyar politikai alakulat, az RMDSZ és az MPP, cseppet sincs elragadtatva egy újabb versenyző megjelenésétől a magyar szavazatokért folyó küzdelemben.

Tőkés László vasárnap jelentette be szándékát egy új párt megalakítására. "Többek között mi, az EMNT vezetői kezdeményezzük egy új párt látrehozását, mivel egyértelmű hogy az EMNT célkitűzéseit a magyar nemzeti politika szellemében csak egy politikai szereplő tudja megvalósítani. Csalódtunk a Magyar Polgári Pártban, amelynek megalakításában szerepet vállaltunk, hogy az RMSZ alternatívája legyen és megvalósítsa a mi magyar nemzeti politikánkat, míg az RMDSZ-en belül nem történt meg a rendszerváltás, a reform" – idézi a Mediafax hírügynökség Tőkést. Ugyanazon hírforrás szerint szavait Toró Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke azzal egészítette ki, hogy az új alakulat "autonómia-párti" lesz "Tőkés szellemében". "A nemzeti politikai céljainak megvalósítására törekszünk, vagyis a magyar közösság autonómiájára, a Székelyföld területi automómiájára és a teljes erdélyi magyarság kulturális autonomiájára, egészen a Partium és az Érmellék magyarságának regionális autonómiájáig" – jelentette ki Toró.

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke, László Attila kolozsvári alpolgármester szerint a Szövetség számított a református püspök ezen politikai lépésére, míg Csép Sándor, az MPP Kolozs megyei elnöke szerint túl sok lenne három magyar párt. "Nincs túl sok információm Tőkés úr szándékáról, de szerintem nincs szükség új pártra. Úgy vélem, az EMNT meg kellene maradjon jelenlegi formájában, minden oldallal kapcsolatot tartva, a jó viszony fenntartásáért, valamint a közös projektek és célok megvalósításáért. Tőkés úrnak meg kellene egyeznie az RMDSZ-szel, amelynek tagja, hiszen az RMDSZ-szel jutott be az Európai Partlamentbe" – nyilatkozta Csép.

Comenteaza