Emil Boc s-a decis: "aproape candidat" PDL la primărie

Emil Boc s-a decis:
Intrarea lui Boc în bătălia pentru funcţia de primar produce mici seisme în ţintarul candidaturilor pentru conducerea clădirii de pe Calea Moţilor.

Cel care voia să înfiinţeze Partidul Ardelenilor, Emil Aluaş, a renunţat la candidatura la funcţia de primar, preferând să intre pe lista PDL pentru Consiliul Local. În schimb, candidatul USL, Marius Nicoară, şi independentul Mircia Giurgiu susţin că nu se tem de fostul premier.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, candidatura lui Emil Boc la Primărie este bătută în cuie, urmând a fi anunţată public, în tandem cu candidatura lui Alin Tişe pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean, joi sau cel mai târziu vineri. Principalul său contracandidat, liberalul Marius Nicoară, din partea USL, preferă deocamdată un comentariu diplomatic. "Pentru mine va fi o bătălie normală. Indiferent de numele contracandidaţilor mei, eu voi veni cu realizările mele din trecut, iar clujenii vor decide. În ce mă priveşte, voi respecta în egală măsură orice contracandidat", s-a limitat să spună Nicoară.

Mult mai agresiv a fost preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. El a devoalat chiar o parte din muniţia cu care USL va "trage" în Boc. "Ştiam că va candida, aşa că pentru mine nu e nici o surpriză. Sunt convins că clujenii vor cântări foarte exact tot răul pe care Emil Boc l-a făcut cât a fost premier, începând cu tăierea salariilor, a pensiilor, cu distrugerea IMM-urilor, că n-a făcut nimic pentru crearea de locuri de muncă. În plus, Boc trebuie să-şi asume scandalurile de corupţie din Cluj. Programul şi soluţiile lui Marius Nicoară sunt mult mai potrivite pentru perioada actuală, sunt soluţiile câştigătoare. Suntem pregătiţi să ne batem cu Boc şi nu avem nici o emoţie în privinţa victoriei. Emil Boc şi-a dovedit cu vârf şi îndesat lipsa oricăror capacităţi manageriale", a comentat Lăpuşan.

Un potenţial contracandidat al lui Boc, Emil Aluaş, a fost scos din cursă prin... racolare. Cel care intenţiona să înfiinţeze Partidul Ardelenilor a fost al doilea clujean care şi-a anunţat intenţia de a candida la Primărie, ca independent. Zilele trecute, însă, Aluaş a primit carnetul de membru PDL, a renunţat la ambiţia de a ajunge primar în schimbul unui loc - eligibil, susţine el - pe lista PDL pentru Consiliul Local. "Mai mulţi prieteni, chiar din presă, mi-au spus că e foarte greu ca independent. Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să fi înăuntru, din afară nu poţi. PDL este un partid de dreapta, deci, doctrinar, mi se potriveşte. În plus îi cunosc pe toţi liderii de la Cluj, pe Emil Boc, pe Daniel Buda, pe Mihail Hărdău, mi se par nişte oameni foarte abordabili. Candidatura mea va fi decisă în Biroul Permanent Local. Am vorbit deja cu domnul Hărdău (prim-vicepreşedinte PDL Cluj-Napoca - n. red.) şi mâine dimineaţă (astăzi -n. red.) voi depune la secretariat cererea de a fi trecut pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local în primele cinci locuri, nu, mai bine în primele patru", a explicat Aluaş.

El a precizat şi ce îl recomandă pentru un loc eligibil pe lista PDL. "Pe mine mă recomandă faptul că am lucrat în Primărie, ca şef al Direcţiei de relaţii externe (pe vremea primarului Gheorghe Funar - n. red.), aşa că, în Primărie voi fi în largul meu, ca şi consilier local, având ca specialităţi relaţiile externe, învăţământul şi cultura. Trebuie să schimbăm mentalităţile clujenilor şi asta n-o putem face stând deoparte. Eu vin din vestul Europei, cred că în 10-12 ani putem adapta mentalitatea clujenilor la valorile vestice", a afirmat Aluaş. Mihail Hărdău a declarat însă că nu i-a promis nimic lui Aluaş.

Alt candidat independent la Primărie, fost coleg de partid cu Boc, dar care a votat de două ori pentru demiterea lui Boc din fruntea guvernului, Mircia Giurgiu, susţine că se bucură că se va confrunta cu fostul său şef de partid. "E foarte bine că va candida Boc. Mi se pare normal ca fiecare formaţiune politică să trimită ce are mai bun în luptă. Nu mă deranjează şi nici nu-mi scade optimismul. Sper ca voturile să fie împărţite şi eu să am un vot în plus", a comentat Giurgiu.

Politicianul care a pus capăt hegemoniei lui Funar, Emil Boc, a fost ales primar al Clujului în 2004. Poate cea mai vizibilă realizare din mandatul său a fost semi-pietonala de pe B-dul Eroilor. Tot în mandatul său a fost ridicat şi parkingul de lângă Primărie, rămas, până la ora actuală, parkingul cu cel mai mare grad de utilizare din oraş. Tot Boc a înfiinţat şi primele primării de cartier şi secţii de poliţie de cartier. Tot de numele său se leagă construirea sau modernizarea pieţelor de cartier. Reales în 2008, după numai jumătate de an şi-a încălcat promisiunea făcută clujenilor de a nu părăsi Primăria pentru a pleca la Bucureşti, dând voturile primite de la clujeni, pe biroul numărul unu din Palatul Victoria. Dar cele mai mari vulnerabilităţi ale sale sunt măsurile de austeritate luate ca premier şi mai ales girul politic acordat lui Sorin Apostu, fosta sa mână dreaptă, pe care l-a lăsat "urmaş" la Primărie, dar şi lui Radu Bica, ambii aflaţi în arest preventiv, suspectaţi de fapte de corupţie.

 

 

Comenteaza