100.000 de euro pentru un "nou fermier". Buda: "Dragi români din diaspora, vă așteptăm acasă!"

100.000 de euro pentru un "nou fermier". Buda: "Dragi români din diaspora, vă așteptăm acasă!"

Europarlamentarul clujean Daniel Buda salută introducerea în Politica Agricolă Comună a UE, a conceptului de nou fermier, care se aplică persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, și care vor putea obține o finanțare europeană de până la 100.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură.

Preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, spune că intervenit, miercuri seara, în plenul Parlamentului European pentru a sublinia importanța conceptului de “nou fermier”.

"Este vorba de persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și care vor putea primi până la 100.000 de euro pentru începerea unei afaceri în agricultură. Deși se aplică tuturor persoanelor, recunosc că ținta mea au fost mai ales cetățenii români plecați în afara granițelor țării. Iată că începând cu 2021 vor avea posibilitatea de a se întoarce acasă iar cu acești bani, mulți sau puțini, să “își facă un rost“ în România. Această reușită este expresia preocupării permanente a europarlamentarilor PNL față de toți românii oriunde s-ar afla", precizează Buda.

Iată, mai jos, intervenția eurodeputatului Daniel Buda:

“Dragi români din diaspora, vă așteptăm acasă!
Este o realitate faptul că avem peste 4,5 milioane de români care muncesc și trăiesc în afara granițelor țării pe care i-am întâlnit deseori în fermele vizitate în străinătate.
Depopularea spațiului rural, lipsa forței de muncă în agricultură și în alte sectoare sunt evidente în România.
Astfel, salut introducerea în noua Politică Agricolă Comună a conceptului de nou fermier de către Comisia de Agricultură, care se aplică persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, și care vor putea obține o finanțare europeană în cuantum de până la 100.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură.
Tinerii fermieri sub 40 de ani beneficiază de o creștere de la 70.000 de euro la 100.000 pe o perioadă extinsă de la 5 la 7 ani.
Fermierii europeni trebuie să fie plătiți atunci când decid practicarea unei agriculturi ecologice de natură să asigure un mediu curat și oxigen de calitate pentru întreaga Europă.
În același timp, convergența externă sau egalizarea subvențiilor între fermierii din vest și cei din est trebuie să devină un obiectiv clar pentru următorul Parlament European, dat fiind faptul că toți fermierii sunt actori pe aceeași piață”.

Comenteaza