11.000 de semnături, la Cluj, pentru "Oameni noi în politică"

11.000 de semnături, la Cluj, pentru "Oameni noi în politică"

Campania de strângere de semnături pentru iniţiativa "Oameni noi în politică" a luat sfârșit. Cele 11.000 de semnături strânse au fost depuse la registratura Primăriei Cluj-Napoca.

Dosarul cu semnăturile strânse pentru inițiativa cetățenească ,,Oameni noi în politică" a fost depus pentru validare, miercuri, de reprezentanții grupului de inițiativă pe Cluj ai partidelor politice PLUS și USR (deputatul Emanuel Ungureanu), de cei din mediul universitar, prin Centrul pentru Studiul Democrației, și ai grupului civic Umbrela Anticorupție Cluj și Platforma RO100.

"Vă anunțăm cu mult entuziasm că strângerea de semnături pentru inițiativa cetățenească ,,Oameni noi în politica" a luat sfârșit, iar mâine de la ora 15.00 ne vom întâlni cu toții pentru a depune dosarul cu acestea pentru validare. Am reușit împreună să strângem cele 100.000 de semnături necesare, iar datorita implicării voastre, Clujul a reușit să contribuie cu cel mai mare număr de semnături strânse după București", au postat reprezentanții grupului de inițiativă pe pagina de Facebook.

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, prezent la depunerea dosarului, le-a mulțumit voluntarilor care au strâns zilnic semnături, timp de patru luni. "Domnului Tibi și celor câțiva voluntari care au cules zilnic semnături, pe ploaie și vânt sau pe vreme bună, trebuie să le mulțumim pentru faptul că orașul Cluj-Napoca este pe locul 2 la numărul de semnături strânse în această campanie superbă, sora mai mică a campaniei de mare succes," Fără Penali", a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

"A fost nevoie de munca zilnică și constantă a peste 40 de voluntari pentru ca azi, la finalul campaniei "Oameni noi în politică" , să fie depuse 11.000 de semnături din județul Cluj. Aprecierile merg nu doar în direcția voluntarilor care au sacrificat ore de relaxare sau zile libere, ci și spre cei care, prin semnăturile lor, contribuie la schimbarea clasei politice vechi și corupte din România. Campania de strângere de semnături s-a terminat, însă lupta noastră pentru o Românie mai bună, mai curată și mai cinstită trebuie să continue", este mesajul postat pe pagina PLUS Cluj.

Odată strânse semnăturile, proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament. Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate, apoi începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și al Senatului. În final, propunerea legislativă adoptată este trimisă Președintelui spre promulgare.

Campania denumită "Oameni noi" este o iniţiativă a unor partide şi organizaţii civice, care propune revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vot preferenţial pe liste de partid care permit cetăţenilor să voteze persoana şi nu lista impusă de partid, creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora precum şi scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare.

Comenteaza