News alert Update Guvernul Orban, învestit în Parlament!

Guvernul Orban, învestit în Parlament!

Guvernul propus de PNL avea nevoie de cel puţin 233 de voturi pentru a fi învestit, dar a obținut 240.

UPDATE 16:50 Procedura de vot s-a încheiat. Începe numărătoarea voturilor.

UPDATE 16:18 S-a încheiat votul senatorilor, au început să voteze și deputații. Au votat deja și deputații de Cluj Cristina Burciu (PSD), Steluța Cătăniciu (ALDE), Csoma Botond (UMDR), Adrian Dohotaru, Sorin Moldovan (PNL), Adrian Oros (PNL), Florin Stamatian (PNL) şi Emanuel Ungureanu (USR).

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu nu a votat, nefiind prezent în sală. La fel şi Gabriel Nasra (PSD).

---

Parlamentarii s-au reunit, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. PSD şi Pro România au decis să nu participe la vot, însă câţiva parlamentari ai acestor două partide sunt prezenţi în sala de plen.

Pentru a putea primi votul de încredere sunt necesare cel puţin 233 de voturi.

Şedinţa plenului reunit este condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu (PNL), în condiţiile în care preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, vor absenta.

Ludovic Orban:  Trebuie să începem un drum nou, al construcţiei

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat, luni, în plenul Parlamentului, că România trebuie să înceapă un drum nou, al construcţiei şi al aşezării pe traiectoria euroatlantică. El a mulţumit parlamentarilor prezenţi în sală şi a afirmat că PSD şi Pro România arată dezinteresul faţă de români.

„ Venim după o moţiune care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să trecem de acest moment şi să începem un drum nou, al construcţiei, al luării dialogului interinstituţional şi între puterile statului, un drum care să aşeze România pe traiectoria euroatlantică. (...) Acest Guvern este cu siguranţă un Guvern cu mandat limitat. Durata maximă a exercitării este de un an de zile. Practic tot ceea ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere. Avem de luat măsuri urgente, care nu pot fi luate decât de un Guvern legitim. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu blocarea celor peste 100 de mineri. Oamenii îşi pun în pericol viaţa”, a spus Orban, la dezbaterile din plenul Parlamentului, care au loc înainte de votul pe învestirea Guvernului.

Premierul desemnat a mulţumit parlamentarilor prezenţi în sală şi a susţinut că PSD şi Pro România, prin boicotarea şedinţei, arată dezinteresul faţă de România.

„Daţi-mi voie să încep prin a vă felicita şi a vă mulţumi că sunteţi astăzi prezenţi la o procedură atât de importantă cum este procedura de învestire a unui Guvern care are loc după succesul unei moţiuni de cenzură. Vă felicit şi apreciez această prezenţă. Nu îmi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat aşa ceva, anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide politice, care în felul ăsta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României şi lipsa de respect şi arată că nu îi interesează decât socotelile electorale. Vreau să felicit parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR şi vreau să felicit în mod special parlamentarii care au decis să fie prezenţi, deşi nu fac parte din formaţiunile politice care au decis să susţină Guvernul, în primul rând parlamentarii Pro România, dar şi pe cei individuali sau independenţi. Mulţumiri parlamentarilor din minorităţi. Respectul nostru faţă de minorităţi e un respect clar, limpede şi pentru totdeauna”, a subliniat Orban.

Premierul desemnat a declarat că justiţia din România va fi paralizată complet dacă pensionarea anticipată a magistraţilor intră în vigoare, în condiţiile în care aproape 2.800 de magistraţi vor pleca din sistem.

De asemenea, Orban a atras atenţia asupra faptului că din cauza încăpâţânării fostei guvernări de a menţine candidaturi nepotrivite, România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european.El a mai spus că UE cere o nominalizare de urgenţă.

"Suntem în poziţia în care România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european. După şase luni în care în ciuda insistenţelor publice şi a avertismentelor pe care le-am dat aproape toţi cei care suntem aici, de faţă, care fostul premier s-a încăpăţânat să menţină nişte candidaturi care ne-au făcut de râs, am ajuns literalmente în situaţia în care UE, Preşedintele CE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar", a afirmat Ludovic Orban, luni, în cadrul plenului reunit pentru învestitura Guvernului.

Comenteaza