News alert "Abramburica" revine la Educaţie. TREI măsuri care au nenorocit ÎNVĂŢĂMÂNTUL în mandatele trecute

"Abramburica" revine la Educaţie.  TREI măsuri care au nenorocit ÎNVĂŢĂMÂNTUL în mandatele trecute

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru numirea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei. Senatorul PSD este la al patrulea mandat la conducerea acestui minister. 

Marţi, conducerea PSD a decis, cu unanimitate de voturi, nominalizarea Ecaterinei Andronescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei. În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis afirma că analiza propunerii pentru Educaţie "o să dureze un pic mai mult, s-ar putea chiar un pic mult mai mult". Şeful statului a menţionat că, la un eveniment desfăşurat la Politehnică, Ecaterina Andronescu i-a spus că nu este interesată de acest portofoliu.

"Neîntrebată, mi-a spus, totuşi, doamna Andronescu că ea nu va merge la minister, că lucrurile nu merg bine şi aşa mai departe. (...) Aflu acum cu surprindere că este propusă. Va dura un pic până mă lămuresc dacă este dorinţa domniei sale să meargă sau numai dorinţa partidului sau dacă se face aşa o remaniere cu bucata", a explicat Iohannis. Interimarul asigurat de Rovana Plumb, de la demisia ministrului Valentin Popa, expiră astăzi.

Ecaterina Andronescu a mai avut trei mandate de ministru al Educaţiei, în perioadele 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 şi 2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012.

Ecaterina Andronescu. Decizii cu impact asupra învățământului din România

În 2000-2003 a introdus obligativitatea examenului de admitere în facultăți și licee și schimbarea metodologiei de corectare la examenul de bacalaureat. A fost unul din inițiatorii legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%, lucru care a produs un puternic scandal în toamna lui 2008, când președintele Traian Băsescu a decis să nu promulge legea. Ulterior, România a intrat în criza care se manifesta în întreaga Europă.

În 2009, Ecaterina Andronescu a desfiinţat şcolile de arte şi meserii, direcţionând locurile către liceele tehnice. Nu în ultimul rând, în 2012, aceasta a dat o Ordonanță prin care dispăreau incompatibilitățile rector-parlamentar, pensionarii puteai fi rectori și directori, iar institutele de cercetare puteau sa treacă în subordinea universităților. Ecaterina Andronescu a introdus informatizarea în scoli, dar și programe de reabilitare pentru scolile din mediul rural.

Comenteaza