Acord USD-UDMR:Reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor şi soluţionarea la UMF Tg Mureş

Acord USD-UDMR:Reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor şi soluţionarea la UMF Tg Mureş
Acordul semnat de liderii USD şi UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.

Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentată de Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, şi UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor, Uniunea se angajează să susţină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.

Cele două părţi se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare.

Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, începând din 2011, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede Legea educaţiei 1/2011, iar cele româneşti, că se vrea "scindarea".

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Comenteaza