Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu şi Vasile Blaga au dat statul în judecată pentru a-şi recupera pensiile speciale

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu şi Vasile Blaga au dat statul în judecată pentru a-şi recupera pensiile speciale
| Foto: Colaj foto: INQUAM Photos/Agerpres

Sunt cu sutele foștii parlamentari printre care se numără foști premieri, miniștri, dar și importanți lideri politici care vor să își recupereze în instanță pensiile speciale. 

Parlamentul a decis pe 17 februarie eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR, prezenți în sală, nu au votat. Ulterior, Asociația Foștilor Parlamentari i-a cerut Avocatului Poporului, printr-o petiției, să conteste la Curtea Constituțională legea, însă Renate Weber a spus că nu a identificat „niciun motiv de neconstituționalitate”.

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon sunt doar câteva exemple dintre cei care nu vor să renunţe la banii pe care le intrau în buzunare din pensiile speciale. 

Potrivit documentelor de pe portal.just.ro, aceștia au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și recupera pensiile. Înainte de eliminarea pensiilor speciale, făcută de Parlament în luna februarie, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă, transmite Digi24

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.

Alți foști parlamentari cunoscuți care au apelat la justiție pentru a nu scăpa din mână pensiile speciale sunt Nicolae Bacalbașa, Anton Anton, Anghel Stanciu, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton sau Ioan Oltean.

Comenteaza