Adrian Oros: „Cioloş va fi şi în următorii patru ani premierul României"

Adrian Oros: „Cioloş va fi şi în următorii patru ani premierul României
Deputatul mizează pe o victorie a PNL în alegerile parlamentare şi pe un guvern liberal condus de "tehnocratul" Dacian Cioloş.

La Cluj, PNL a încercat să evite experimentele şi a desemnat pe locurile eligibile din Parlament persoane cu experienţă, oameni căliţi în luptele politice: Florin Stamatian, Adrian Oros, Sorin Moldovan, Marius Mânzat şi Tudor Ştefănie la Camera Deputaţilor, respectiv Marius Nicoară şi Călin Tuluc la Senat.

Am stat de vorbă cu cel care ocupă locul doi pe lista de deputaţi, Adrian Oros, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, despre mandatul care se încheie, despre guvernarea Cioloş, dar şi despre lupta pentru putere, pe care PNL o dă cu social-democraţii comandaţi de Liviu Dragnea.

Reporter: Vă aflaţi la finele primului mandat de deputat şi în faţa unui al doilea. Care ar fi principalele realizări pe care le consideraţi ca motiv de mândrie personală, după patru ani petrecuţi în Parlament?

Adrian Oros: Am activat în Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor. Am promovat legislaţie privind reglementarea învăţământului profesional şi dual, generalizarea programului şcoală după şcoală, cuplat cu acordarea unei mese calde, preluat ca proiect pilot de către guvernul Cioloş pentru anul acesta.

Mai trebuie să amintesc şi legea privind finanţarea revistelor de cultură reprezentative, dar şi constituirea fondului cinematografic şi pentru restaurarea monumentelor istorice din profitul realizat în domeniul jocurilor de noroc, legea votului prin corespondenţă, legea etichetării laptelui şi altele.

Reporter: Care este cel mai mare regret, după patru ani în Parlament?

Adrian Oros: De departe cea mai mare nerealizare şi dezamăgire a mea este faptul că nu am reuşit să promovez modificările la legea privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar, de fapt o armonizare cu legislaţia europeană în domeniu, dar şi câteva modificări dorite de către colegii mei de breaslă.

Au fost presiuni inimaginabile făcute de industria medicamentului veterinar, care are ca unic scop profitul, fără a ţine cont de consecinţele deosebit de grave asupra sănătăţii oamenilor (antibiorezistenţa şi reziduurile medicamentoase din alimentele de origine animală). Deşi am reuşit să-mi conving colegii din PNL, majoritatea din jurul PSD a cedat presiunilor şi a votat respingerea legii. Am să revin în legislatura următoare şi sunt convins că am să reuşesc.

Reporter: Sunteţi cadru universitar, cum aţi votat la „legea plagiatelor"?

Adrian Oros: Este vorba despre legea de aprobare a Ordonanţei 4/2016, care statua că acodarea şi retragerea titlului de doctor, precum şi analiza suspiciunilor de plagiat să se facă de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Am votat forma iniţială a ordonanţei, care apoi a fost modificată la Senat de două ori, conferind universităţilor dreptul de acordare şi retragere a titlului de doctor , precum şi de analiză a suspiciunilor de plagiat, urmând ca CNATDCU să rămână o instanţă de apel, invocându-se autonomia universitară.

Consider că, în această perioadă în care scandalul plagiatelor şi a doctoratelor obţinute pe bandă rulantă de mulţi demnitari, scandal care a adus grave prejudicii de imagine învăţământului şi universităţilor româneşti, modul în care a fost modificată legea este cel puţin inadecvat. Mai ales că şcolile doctorale nu au fost evaluate şi acreditate, dar se pare că multe universităţi nu doresc acest lucru.

Am avut numeroase interpelări şi întrebări adresate miniştrilor educaţiei în legătură cu emiterea unor ordine cel puţin ciudate: ordin privind relaxarea criteriilor de obţinere a abilitării, adică a conducerii de doctorat, ordin privind eliberarea a peste 70.000 de diplome unor absolvenţi de programe de studiu neacreditate a unor universităţi obscure.

Reporter: În urmă cu nişte ani, aţi fost unul dintre „greii" PNŢCD Cluj, până când aţi fost suspendat de gaşca Miluţ - Pavelescu, care preluase frâiele partidului. Astăzi, urmaşii lui Iuliu Maniu se agaţă de poalele lui Marian Munteanu, sperând că acesta îi va tracta în Parlament. Privind lucrurile din exterior, credeţi că PNŢCD mai are vreo şansă să renască?

Adrian Oros: Am fost timp de 15 ani membru al PNŢCD şi sunt mândru de acest lucru. Am avut şansa să cunosc oameni extraordinari, cum ar fi Ion Raţiu sau Seniorul Corneliu Coposu. Mă doare să văd cum a ajuns astăzi partidul lui Iuliu Maniu, dar, sincer, nu cred că soluţia pentru PNŢCD este Marian Munteanu şi nu întrezăresc, din nefericire, nici o şansă pentru renaştere.

Reporter: Acum un an, făcea deliciul internetului o poveste cu români luaţi pe sus de trupele SWAT pentru că s-au apucat să taie porcul în Chicago. Acum, că nu mai e mult până la Ignat, ce spune medicul veterinar Adrian Oros, există riscul să nu ne mai lase europenii să tăiem şi să pârlim porcul în ogradă, aşa cum am învăţat din tată-n fiu?

Adrian Oros: Cu siguranţă, încă multă vreme, sacrificările tradiţionale care au loc în preajma Paştelui şi Crăciunului, vor rămâne în satele româneşti aşa cum sunt obiceiurile din vechime. Dar recomandarea mea este ca cei care doresc să facă acest lucru să anunţe medicul veterinar, pentru a evita incidente neplăcute, care, din păcate, sunt destul de frecvente. Există boli care evolueaza grav la om în urma consumului de carne provenită de la animale bolnave şi este expusă întreaga familie şi, adesea, mulţi oaspeţi.

Reporter: Printre vechii liberali clujeni, nu sunt puţini cei care se plâng: „Ne-au încălecat PDL-iştii!", iar percepţia unui PDL care aproape a măturat sub preş resturile vechiului PNL este covârşitoare, cel puţin în Cluj-Napoca. Dumneavoastră ce simţiţi, care mai e „temperatura" fuziunii la Cluj?

Adrian Oros: Întotdeauna, în preajma alegerilor ,,temperatura" partidelor creşte , iar anul acesta am avut două perioade de alegeri. Partidul Naţional Liberal este un partid cu multe personalităţi, multe ambiţii, este cel mai mare partid din Cluj. Fuziunea a decurs normal, am avut un protocol negociat de la început, pe care l-am respectat, iar rezultatele s-au văzut la alegerile locale.

Reporter: Alina Gorghiu, Dacian Cioloş, Ilie Bolojan sau Gheorghe Falcă? Cine va fi preşedintele PNL după congresul de anul viitor? Şi care este preferatul dumneavoastră?

Adrian Oros: Alina Gorghiu, deşi încă foarte tânără, se descurcă bine într-o lume considerată până nu demult exclusiv masculină şi conduce un partid mare şi complicat. Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă sunt doi politicieni foarte experimentaţi, care fac performanţă în administraţia publică, fiind la cârma a două oraşe importante din România.

Dacian Cioloş, ardeleanul onest şi profesionist, care a ajuns în cele mai de seamă demnităţi europene, va fi cu siguranţă şi în următorii patru ani premierul României. Nu ştiu care dintre ei va dori să conducă PNL începând de anul viitor.

Reporter: De ce ar trebui să voteze clujenii PNL în 11 decembrie?

Adrian Oros: PNL vine în faţa românilor şi a clujenilor nu doar cu promisiuni, cu ce vom face dacă suntem aleşi. Noi putem să le spunem oamenilor şi ce am făcut. PNL este partidul care a făcut România modernă. PNL a avut un rol determinant în Marea Unire.

PNL este partidul care a condus România în Uniunea Europeană şi care aparţine celei mai importante familii politice europene. În timpul ultimilor ani de administraţie liberală, Clujul a ajuns printre cele mai dezvoltate judeţe ale ţării, iar Cluj-Napoca este de departe oraşul cu calitatea vieţii cea mai ridicată. PNL are un program de guvernare realist, avem cea mai bună listă de candidaţi, care va completa cu succes echipele de la primărie şi consiliul judeţean.

Şi încă un motiv, foarte important. Alternativa la PNL este o grupare de partide care au ca scop principal lupta cu justiţia: desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ciopârţirea legii penale, menţinerea imunităţii, introducerea amnistiei şi graţierii pentru cei corupţi. Sunt convins că clujenii nu vor vota legitimare unui guvern condus de un condamnat penal, care păstoreşte cel mai sărac judeţ al României.

Reporter: De ce şi-ar dori clujenii să mai fie reprezentaţi încă patru ani de Adrian Oros în Camera Deputaţilor?

Adrian Oros: La această întrebare îmi este cel mai greu să răspund. Nu pot decât să sper că nu o să dezamăgesc.

Comenteaza