ALEGERI PARLAMENTARE: Gheorghe Neţoiu menţionează în dosarul de candidatură că a fost colaborator al Securităţii

ALEGERI PARLAMENTARE: Gheorghe Neţoiu menţionează în dosarul de candidatură că a fost colaborator al Securităţii
Omul de afaceri Gheorghe Neţoiu, care candidează din partea PPDD pentru un loc de deputat în judeţul Dolj, menţionează în declaraţie pe propria răspundere depusă la Biroul Electoral Judeţean Dolj că a fost "lucrător al Securităţii".

Gheorghe Neţoiu candidează pentru alegerile parlamentare din acest an pe listele Partidului Poporului pentru Colegiul 1 de la Camera Deputaţilor şi şi-a depus dosarul în ultima zi de depunere a candidaturilor, 30 octombrie.

La dosarul depus la Biroul Electoral Judeţean, Neţoiu a ataşat şi declaraţia pe propria răspundere de colaborare cu Securitatea.

În acest document, Neţoiu menţionează că a fost lucrător al Securităţii: "cunoscând prevederile art. 292 din Codul Penal cu privire la falsul în declaraţii, după luarea la cunoştinţă Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, declar pe propria răspundere că am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art.2 lit. a) -c) din ordonanţa de urgenţă".


Potrivit articolului 2, alin a) din OUG 24/2008, are calitatea de lucrător al Securităţii "orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului". Din acest motiv, candidatura lui Gheorghe Neţoiu a fost contestată de un ziarist atât la Biroul Electoral Judeţean cât şi la Tribunalul Dolj.

"Pe rolul Tribunalului Dolj a fost depusă o contestaţie care a fost respinsă joi de magistraţi. Astăzi (n.r.- vineri) am primit aceeaşi contestaţie şi de la BEJ. Şi această cerere a primit termen, însă probabil se va constata autoritatea de lucru judecat pentru că vorbim despre aceeaşi contestaţie, având acelaşi obiect şi aceleaşi părţi", a declarat Daniel Stancu, purtător de cuvânt Tribunalul Dolj.

Neţoiu a devenit cunoscut în calitate de investitor în fotbal, de-a lungul timpului fiind acţionar la două cluburi importante, Dinamo şi Universitatea Craiova.

În octombrie 2008, el a fost trimis în judecată în dosarul transferurilor de fotbalişti, fiind acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea şi Gheorghe Popescu. Aceştia erau acuzaţi că au făcut tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. Cu toţii au fost au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti în luna aprilie a acestui an.

Gheorghe Neţoiu a intrat în politică în anul 2004, când s-a înscris în PSD. Cinci ani mai târziu, Neţoiu a fost exclus din organizaţia de Ilfov din cauza unor afirmaţii făcute la adresa partidului.

 

 

 

Comenteaza