Alegeri prezidențiale 2024. Câte voturi ar obține Emil Boc, deși nu și-a anunțat candidatura

Alegeri prezidențiale 2024. Câte voturi ar obține Emil Boc, deși nu și-a anunțat candidatura

În condițiile în care nu și-a anunțat candidatura, primarul Clujului, Emil Boc, se clasează pe locul 5 în topul preferințelor românilor. Mircea Geoană are cele mai mari șanse în cursa prezidențială din 2024, conform unui sondaj ATLAS. 

Trei scenarii pentru alegerile prezidențiale

Casa de sondare AtlasIntel a ales trei scenarii privind candidatul PSD.

Primul este situația în care social-democrații l-ar avea drept candidat pe actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar scenariul 2 este cel cu Marcel Ciolacu candidat. În ultima variantă, atât Geoană, cât și Ciolacu s-ar înscrie în cursa pentru președinția României în 2004. O constantă a celor trei scenarii este candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kövesi.

În scenariul 1, în turul II al alegerilor prezidențiale ar intra Geoană și Kövesi, aceștia obținând 22,6%, respectiv 16,4%. Cei doi ar fi urmați de George Simion – 10,6%, Cătălin Drulă – 8%, Emil Boc - 8%. Procentajul cumulat al indecișilor și al celor care și-ar anula votul ar fi de circa 20%. 

Boc, mai puține votul decât liderul AUR la prezidențiale

Social-democrații ar fi reprezentați în turul II și dacă Marcel Ciolacu ar fi candidatul lor, însă în acest caz acesta ar fi depășit de Kövesi.

Alegeri prezidențiale 2024. Câte voturi ar obține Emil Boc, deși nu și-a anunțat candidatura

În scenariul III, în care vor candida atât Geoană, cât și Ciolacu, Kövesi ar intra în turul II tot de pe prima poziție, urmată de Geoană. În această variantă, președintele PSD ar obține doar 6,2%, fiind depășit chiar și de către liderul AUR, George Simion, cu 9,7%.

Alegeri prezidențiale 2024. Câte voturi ar obține Emil Boc, deși nu și-a anunțat candidatura

În turul doi, Mircea Geoană reiese câștigător în toate scenariile indiferent de contra candidat. 

Cum este evaluat Iohannis

Un număr mare din alegători (56,1%) dezaprobă prestanța președintelui Klaus Iohannis, în timp ce doar 31%,4 dintre români se declară mulțumiți.

În ceea ce privește o evaluare a președintelui României, 53,2% dintre români o cataloghează drept „proastă sau foarte proastă”, 31,2% „normală” și doar 9,6% susțin că este una „foarte bună sau bună”.

Prestanța Guvernului este dezaprobată de 57,1% dintre români și doar 29% o aprobă. Astfel, activitatea Executivului este evaluată ca „proastă sau foarte proastă” de 52,5% dintre români, 33% consideră „normală” evaluarea, în timp ce doar 6,9% susțin că este „foarte bună sau bună”.

Imaginea liderilor politici

Sondajul conține și o secțiune dedicată imaginii liderilor politici români, pe primele locuri în ce privește aprecierile pozitive fiind, în ordine, Mircea Geoană, Emil Boc, Ilie Bolojan, Laura Codruța Kövesi și Gabriela Firea.

Boc, mai puține votul decât liderul AUR la prezidențiale

Alegerile parlamentare

În ce privește intenția de vot pentru alegerile parlamentare, cei de la AtlasIntel dau AUR ca depășindu-i ușor pe liberali. Astfel, partidul lui George Simion apare cu 15,8%, în timp ce PNL are doar 15,3%. Pe primul loc se află PSD, cu 21,9%. În afara podiumului se situează USR – 11%, UDMR – 5,6%, PMP – 5,2%, Pro România – 3,5%, Forța Dreptei – 2,5%, REPER – 1,7%, SOS România – 1,1% ș.a. Non-răspunsurile însumează 11,7%.

„În comparație cu ultimele alegeri parlamentare, doar AUR demonstrează o evoluție ascendentă în schimb ce PSD, PNL și USR și-au pierdut din susținători”, precizează cei de la Atlas Intel.

Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 27-30 ianuarie, pe un eșantion de 2.000 de persoane selectare prin recrutare digitală aleatorie, sondajul având o marjă de eroare de 2% și un nivel de încredere de 95%.

AtlasIntel este companie de sondare a opiniei publice în format exclusiv digital, realizând sondaje în timpul ultimelor alegerilor prezidențiale din Statele Unite, precum și în cadrul mai multor tipuri de scrutin din Argentina, Brazilia, Chile și Columbia.

Comenteaza