Alegeri SUA 2018: Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar pierd majoritatea în Camera Reprezentanţilor

Alegeri SUA 2018: Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar pierd majoritatea în Camera Reprezentanţilor

Zeci de milioane de americani au votat marţi la alegeri legislative parţiale şi regionale, scrutinul fiind considerat un referendum privind politicile preşedintelui Donald Trump, un politician republican.

Donald Trump a felicitat-o pe Nancy Pelosi după ce democraţii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor

Preşedintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care rezultatele parţiale indică o probabilă majoritate democrată în această cameră, a anunţat Drew Hammill, adjunctul şefului de cabinet al lui Pelosi.

Preşedintele Donald Trump a afirmat, luni seară, că scrutinul legislativ parţial care se va derula marţi este "un referendum" privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziţie) ar afecta proiectele prezidenţiale. "Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot", a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral. "Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea" politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a îndemnat simpatizanţii republicani să meargă la vot, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (centru-stânga, de opoziţie) în vreuna dintre Camerele Congresului va afecta politicile sale. "Este o situaţie fragilă", a spus Donald Trump.

Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, însă ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor-presă

Partidul Republican îşi menţine controlul asupra Senatului Statelor Unite, însă pare să fie pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanţilor, estimează presa americană, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Republicanii au reuşit să-şi salveze majoritatea deţinut în Senat, după victoriile candidaţilor republicani în alegerile din Texas, Indiana şi Tennessee.

În Indiana, republicanul Mike Braun, un om de afaceri susţinut de Trump, l-a învins pe senatorul democrat Joe Donnelly, iar în Tennessee, candidate republicană Marsha Blackburn l-a învins pe fostul guvernator democrat Phil Bredesen. În Texas, senatorul republican Ted Cruz a fost reales după o luptă strânsă împotriva democratului Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020.

NBC estimează că democraţii au câştigat 229 de locuri în Camera Reprezentanţilor, unde sunt necesare 218 voturi pentru a deţine majoritatea. CBS News comentează că probabila victorie a democraţilor în Camera Reprezentanţilor reprezintă o lovitură puternică pentru preşedintele Donald Trump şi republicani.
Democraţii au avut ultima oară majoritatea în Camera Reprezentaţilor în anul 2010.

Donald Trump cataloghează noaptea alegerilor drept un "succes fantastic"

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirma într-un scurt mesaj pe Twitter că noaptea alegerilor a fost un "succes fantastic", în contextul în care rezultatele de până acum indică faptul că republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor. "Succes fantastic astăzi seară. Vă mulţumesc tuturor", a scris preşedintele pe Twitter.

Mai multe detalii AICI!

Comenteaza