Alegerile din Rusia: deputaţii cer organizarea de noi alegeri, libere şi corecte

Alegerile din Rusia: deputaţii cer organizarea de noi alegeri, libere şi corecte
Parlamentul European cere organizarea unor noi alegeri, libere si corecte, precum şi o investigare imediată şi completă a informaţiilor din rapoartele care se referă la frauda şi intimidarea folosite în alegerile din Rusia, în 4 decembrie. Instituţia salută demonstraţiile din Rusia ca expresie a voinţei populare, printr-o rezoluţie adoptată astăzi.

Deputaţii europeni subliniază că desfăşurarea alegerilor au arătat că Rusia nu îndeplineşte standardele alegerilor aşa cum sunt ele definite de OSCE şi şi-au exprimat "adânca îngrijorare" cu privire la rapoartele care indică fraudă, la analizele preliminare ale raportului OSCE privind încălcări procedurale, lipsa de imparţialitate a presei, hărţuirea monitorilor independenţi şi lipsa separaţiei dintre partid şi stat.

Rezoluţia subliniază că procesul de înregistrare a dus la excluderea mai multor partide din opoziţie şi a subminat serios libertatea de asociere, competiţia politică şi pluralismul încă de la început. Parlamentul cere organizarea de noi alegeri libere şi corecte după înregistrarea tuturor partidelor de opoziţie, conform unei informări a PE.

"Deputaţii salută demonstraţiile din Rusia ca o expresie a voinţei poporului rus de a se bucura de democraţie şi condamnă represiunea de către poliţie a demonstraţiilor paşnice. Parlamentul cere o investigare imediată şi completă a tuturor informaţiilor expuse in rapoarte privind fraudă si intimidare, precum şi penalizarea celor găsiţi vinovaţi", arată PE într-un comunicat.

Parlamentul cere Preşedintelui Consiliului European, Preşedintelui Comisiei şi Înaltului Reprezentant pentru politică externă să ridice aceste chestiuni la Summitul UE-Rusia care se va desfăşura mâine.

Deputaţii au reiterat preocuparea privind situaţia drepturilor omului în Rusia, absenţa statului de drept şi a unei justiţii independente. Rezoluţia cere UE şi Rusiei să accelereze negocierea noului Acord de Parteneriat si Colaborare. Parlamentul European doreşte un Acord cu prevederi legale obligatorii care să includă toate domeniile legate de democraţie, statul de drept şi respectarea drepturilor omului.

Rezoluţia subliniază importanţa impulsionării parteneriatului energetic cu Rusia şi subliniază că furnizarea de resurse naturale nu trebuie să fie folosită ca instrument politic.

În final, rezoluţia mai subliniază că provocările internaţionale, în special cele legate de situaţia din Siria şi Iran, nu pot fi rezolvate fără o abordare coordonată care să includă şi Rusia.

Comenteaza