Aleșii locali, legați de scaun de coronavirus. Autoritatea Electorală propune amânarea alegerilor

Aleșii locali, legați de scaun de coronavirus. Autoritatea Electorală propune amânarea alegerilor

Autoritatea Electorală Permanentă propune prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali şi organizarea alegerilor locale în şase luni de la încetarea stării de urgenţă.

”Epidemia de COVID - 19  a generat multiple consecinţe negative şi a avut un impact major asupra întregii societăţi româneşti. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, ce ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”, scrie Constantin Mituleţu - Buică, argumentând că foarte multe state şi-au amânat alegerile şi referendumurile programate în acest an.

De asemenea, statele care su decis să respecte datele de organizare a scrutinelor iau măsuri speciale pentru a evita contactele fizice şi pentru a asigura sănătatea publică.

În cazul României, alegerile locale ar urma să aibă loc în 28 iunie, iar hotărârile pentru organizarea lor ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie.

Mituleţu-Buică menţionează că, indiferent de opţiune - organizarea scrutinului la terman sau amânare - este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce implică o durată minimă între 3 şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.

Depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege.

În aceste condiţii, AEP transmite şi un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, pe durata stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de CJ se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor.

De asemenea proiectul menţionează că alegerile se organizează în cel mult şase luni de la data încetării stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Comenteaza