Aleşii puterii şi opoziţiei clujene, despre moţiune. "Un gest disperat de a scoate România din captivitatea unui grup infracţional organizat"

Aleşii puterii şi opoziţiei clujene, despre moţiune.
PNL și USR au depus vineri, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".

Parlamentarii clujeni ai opoziţiei consideră că guvernul PSD-ALDE trebuie să fie demis pentru că a adus România într-o situaţie critică.

"Un partid vrea să confişte una dintre puterile statului, justiţia"

Cel mai vehement critic al actualei conduceri a PSD a fost deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

"Moţiunea de cenzură poate să pară într-o democraţie funcţională, un gest obişnuit. Contextul în care ne aflăm acum este însă cu totul special şi poate fi interpretat acest gest al opoziţiei ca un gest disperat de a scoate România din captivitatea unui grup infracţional organizat. Şi nu sunt cuvintele unui deputat din opoziţie, ci faptul că noi trăim o situaţie absolut incredibilă. Cred că este pentru prima dată în istoria democraţiei noastre fragile, debilizate de mafioţi, când un preşedinte al Camerei Deputaţilor este acuzat de constituirea unui grup infracţional de o asemenea dimensiune, de o asemenea anvergură, încât fondurile europene ale unui stat au fost oprite pe o perioadă de doi ani. Gândiţi-vă, nu cred că mai există precedent în lumea civilizată ca un stat să fie luat captiv de un grup mafiot şi toată activitatea parlamentară din ultimele 12 luni de fapt să fie centrată pe a scăpa sau nu de puşcărie un grup restrâns de persoane. Nu este vorba de tot PSD-ul, am colegi de cea mai bună calitate din PSD cu care colaborez bine în Comisia de sănătate şi care îmi şoptesc că tipul de dictatură din partidul propriu îi împiedică să susţină lucruri foarte bune pentru România.

Scopul moţiunii este practic de a produce o trezire de conştiinţă parlamentarilor PSD să renunţe la grupul infracţional care a capturat România, a capturat PSD şi au capturat activitatea parlamentară. Mă tot întorc la ziarul de campanie al PSD, nu veţi găsi niciun rând în ziarul de campanie al PSD în care aceştia şă-şi fi asumat orice tip de reformă în justiţie, darmite arestarea justiţiei, pentru că practic acest lucru se întâmplă la nivel de stat în România. Pur şi simplu un partid vrea să confişte una dintre puterile statului, justiţia", a declarat deputatul Emanuel Ungureanu.

"Moţiunea de cenzură este cea care dă jos un guvern, un guvern incompetent, care trebuie să plece pentru că a adus România într-o situaţie extrem de dificilă, delicată şi critică", a spus şi senatorul PNL de Cluj Marius Nicoară.

Deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond, care este şi liderul filialei clujene a uniunii, a afirmat că textul moţiunii va fi analizat luni de către grupul parlamentar al UDMR după care se va lua o decizie în privinţa votului pe care îl vor da în acest caz parlamentarii partidului.

Deputat PSD de Cluj: Moţiunea nu are nicio şansă

Aleşii clujeni ai partidului de guvernare susţin că moţiunea opoziţiei, deşi constituţională, nu este una foarte bine documentată.

"E un drept democratic, e rolul opoziţiei de a depune moţiune simplă sau moţiune de cenzură. Eu cred că nu e documentată şi nu are nicio şansă de izbândă în actualul parlament", a spus deputatul PSD Cornel Itu.

Întrebat cum explică diferenţa dintre promisiunile din campania electorală ale PSD şi ceea ce se întâmplă astăzi la guvernare, deputatul PSD Cornel Itu a răspuns: "Sigur, sunt etapizate aceste promisiuni de a fi puse în aplicare. Eu cred că într-un termen destul de rapid se vor pune aceste măsuri care au fost în programul de guvernare în aplicare. E o grabă, găsesc şi ei anumite motive, după mine, puerile."

Nici liderul interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, nu crede că moţiunea depusă de opoziţie are şanse de reuşită.

„Am rămas puţin mirat să văd că PNL merge mână în mână cu PMP-ul. Mă întreb oare dacă cei de la PNL nu îl vor susţine pe Traian Băsescu viitor prim-ministru, că altfel nu cred că cei de la PMP îl vor accepta pe Ludovic Orban premier, având în vedere totuşi că Ludovic Orban se înscrie, conform preşedintelui Iohannis, în categoria politicienilor care nu ar trebui să ocupe fotoliul de premier, având în vedere că dumnealui încă nu şi-a încheiat socotelile cu justiţia.

Mi se pare un demers nu tocmai serios, pentru că sunt incapabili să prezinte o alternativă economică la ceea ce bine face PSD-ul, atunci din jumate în jumate de an depun o moţiune de cenzură ca să zică „domnule, uite facem şi noi opoziţie". Cred că toată lumea ştie că şansele moţiunii sunt de sub 1%, sunt la fel de mari ca şi data trecută", a susţinut deputatul PSD Cluj Horia Nasra.

 

 

Comenteaza