Alin Tișe: „Am fost printre primii din România care a spus că trebuie reorganizată ţara” / Cere reformă și în PNL

Alin Tișe: „Am fost printre primii din România care a spus că trebuie reorganizată ţara” / Cere reformă și în PNL
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Prin declarațiile sale, primarul Emil Boc a adus din nou în centrul atenției subiectul reformei administrativ-teritoriale a țării. Edilul Clujului susține că România este singura ţară din fostul bloc comunist care încă mai funcţionează după legi dinainte de 1989. Boc spune că o reformă este iminentă și trebuie făcută mai devreme sau mai târziu.

Despre acest subiect a vorbit, marți, și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, la un post local de radio.

Am fost printre primii din România care a spus că trebuie reorganizată ţara. Cred că în 2006 spuneam asta. Am trimis atunci proiectul către minister. Eu spun asta de atunci. Acum a revenit subiectul. Se demonstrează că nu mai poţi funcţiona în această organizare şi într-adevăr trebuie să avem altă formă. Vom avea blocaje la bugete, salarii, ne vom sufoca.

Clasa politică încă nu a reuşit să convingă oamenii de utilitatea acestei măsuri. Nu a reuşit clasa politică să-l convingă pe cel din comuna X că odată ce se uneşte cu comuna Y va fi mai bine. Atunci, clasa politică, chiar dacă doreşte să facă asta, are teama de voturi sau de lipsa lor. Dacă oamenii din comuna X nu vor fi siguri că măsura este bună, vor vota împotriva celui care a luat decizia.

În Polonia s-au făcut patru reforme și au căzut patru guverne. La fel s-ar înâmpla și la noi. Este o chestiune politică. Indiferent ce coaliţie este la guvernare, dacă nu îşi asumă politic pierderea de voturi, nu va putea să facă această reformă administrativă. În primă fază, ar fi o măsură nepopulară. Ea poate să fie făcută prin referendum, fie prin lege, să fie impusă această decizie”, a afirmat Alin Tișe.

De asemenea, Emil Boc a spus că nu este de acord ca reorganizarea teritorială să fie făcută după numărul de locuitori. Mai multe detalii AICI.

Tișe: „Înainte să facem reformă în țară, trebuie să facem reforma în partide. Mă refer în principal la PNL”

Șeful CJ Cluj a mai precizat că reforma trebuie începută de la partidele care conduc frâiele țării, lucru care încă nu se întâmplă.

Partidele vor avea de ales între a supraviețui sau a dispărea. Dacă tot vrem să reformăm țara, trebuie să începem întâi cu partidele. La noi nu e așa, la noi partidele sunt nereformate. În continuare ele fac aceleași năzbâtii ca și până acum. Pun miniștri incompetenți, aflăm din presă că se dau oameni afară fără să fim consultați, avem secretari de stat care sunt puși acolo să-și facă propriile afaceri, etc.

Acest lucru nu mai poate continua așa. Tu dacă nu reformezi înainte partidul și nu pui oameni reformați în față, cum poți convinge oamenii de reformă? Să știți când am spus de partide, mă refeream la partidul meu (PNL - n.red.), la modul în care promovează miniștri sau secretari de stat. Unii n-au câștigat niciodată o bătălie electorală și fug din județele lor. Nu-și asumă nicio candidatură. Acești oameni trebuie să dispară din politică”, a explicat Tișe.

Comenteaza