Alin Tișe, despre cele mai grele momente ale anului: „Degringoladă totală. Guvernarea a fost captivă anumitor funcționari birocrați”

Alin Tișe, despre cele mai grele momente ale anului: „Degringoladă totală. Guvernarea a fost captivă anumitor funcționari birocrați”
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Președintele Consiliului Județean Cluj nu s-a ferit să critice chiar miniștri ai Partidului Național Liberal, despre care spune că sunt doar de formă în funcție.

Liderului forului administrativ județean a vorbit, la ZIUA LIVE, despre cele mai dificile momente, din punct de vedere profesionale, ale anului ce stă să se încheie în mai puțin de o lună.

Au fost multe momente grele. Cel mai dificil mi s-a părut relația instituțională pe care administrațiile publice locale a avut-o cu anumite ministere. În mod paradoxal, acestea au ajuns să fie conduse chiar de către exponenți din administrația publică locală care au ajuns ulterior pe poziții de miniștri. Odată ajunși acolo, au uitat totalmente de prioritățile locale și au emis anumite acte normative imposibil de aplicat sau altele chiar neconstituționale.

Au intrat cu bocancii în mediul de afaceri, care a avut mult de furcă cu modificări legislative venite peste noapte. Mi s-a părut că guvernarea a fost captivă anumitor funcționari birocrați care au decis anumite legi fără să țină cont de altceva. Ca și cum acei miniștri ar fi fost de formă acolo.

Nu poți să accepți ca ministru liberal (referire la Marcel Boloș, ministrul Finanțelor – n.red.) mărirea taxelor și impozitelor, chiar dacă un funcționar îți explică asta. Nu poți să accepți asta fără să te gândești că ai o responsabilitate față de cetățenii care te-au trimis acolo. Sau funcționarii să-ți spună că nu poți mări pensiile, chiar dacă tu le-ai promis oamenilor asta printr-o lege.

Sunt miniștrii care și-au creat în propriul minister o cazemată, unde ai senzația că ministerul Finanțelor sau cel al Fondurilor Europene este rupt de Guvern. Acest ghiveci a creat mari probleme administrațiilor publice locale. Noi ne chinuim până la finalul lunii să aplicăm acea ordonanță de reducere a cheltuielilor, care a bulversat toată activitatea. Legea trebuie să fie ușor de înțeles, nu ca la noi unde fiecare interpretează cum vrea.

Oamenii ăștia sunt puși în fruntea ministerelor pentru că partidul i-a girat cu încredere, iar cetățenii așteaptă de la ei rezolvarea problemelor. Aș spune că primul element dificil în acest an a fost această degringoladă în tot ce înseamnă relația ministere cu administrații publice locale și multe decizii care au bulversat activitatea de la nivel local. Și estimările bugetare au fost total nerealiste. Un alt element dificil a fost legat de datul oamenilor afară”, a afirmat Alin Tișe.

Comenteaza