Alin Tişe, mesaje importante pentru candidaţii la preşedinţia PNL. "Nu vrem să ajungem cel mai mare partid mic din România"

Alin Tişe, mesaje importante pentru candidaţii la preşedinţia PNL.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, vicepreşedinte PNL, a vorbit la ZIUA Live despre candidatura sa la conducerea PNL la congresul din 17 iunie, dar a tras şi câteva semnale de alarmă cu privire la viitorul partidului.

Prezent marţi la emisiunea ZIUA Live, Alin Tişe şi-a reiterat intenţia de a candida pentru un post de prim-vicepreşedinte al PNL, dar a afirmat că încă nu s-a decis ce moţiune va susţine la viitorul congres.

"Eu am preferat să văd cele două moţiuni, să văd echipele lor, în această lună vom avea discuţii cu cei doi candidaţi, vom încerca să vedem în ce măsură Clujul va putea fi reprezentat la nivelul conducerii centrale. Dorinţa noastră, a Clujului, este de a obţine un post de prim-vicepreşedinte şi un post de vicepreşedinte, cel puţin, adică 2 poziţii în Biroul Naţional. Eu mi-aş dori foarte mult ca organizaţia noastră să meargă pe mâna candidatului câştigător, dar în acest moment acesta e greu de intuit pentru că lucrurile sunt încă în mişcare. În opinia mea lucrurile încă nu sunt tranşate în favoarea unuia sau altuia, e o competiţie deschisă, frumoasă, între cele două moţiuni", a declarat Alin Tişe.

Alin Tişe crede că organizaţia Cluj este una puternică, care merită să aibă reprezentanţi la nivel naţional, prin prisma rezultatelor de la ultimele alegeri, a procentului şi a numărului de voturi obţinute de Cluj şi este de părere că de aici ar putea fi lansată chiar o platformă de idei care să se regăsească la nivel naţional. "Poate fi o provocare pentru cei care vom candida din Cluj la nivel naţional, putem lansa chiar o platformă de la Cluj prin care să se regăsească în platforma naţională anumite principii în care noi credem, la fel cum au fost lansate multe idei de la Cluj. De ce nu? Poate fi o platformă liberală care s-o lansăm de la Cluj şi care să încercăm să o impunem în politica naţională a partidului", a spus liderul liberal.

Alin Tişe a fost întrebat de jurnalistul Mihai Moga cum crede că ar trebui să se raporteze PNL la adversarul politic principal, PSD, în contextul în care în moţiunea de candidat a lui Ludovic Orban sunt foarte puţine referiri critice la adresa PSD şi ţinând cont de recentele declaraţii ale lui Cătălin Predoiu că liderii liberali ar trebui să-şi declare public afacerile cu membri PSD.

"În opinia mea, dacă există persoane care au afaceri cu PSD, ar trebui să stea deoparte şi să lase pe alţii care pot să facă opoziţie, să o facă. Într-adevăr, partidul va trebui să facă aceste clarificări iar viitoarea conducere va trebui să fie formată din oameni care îşi pot permite să facă opoziţie, dincolo de constrângerile unor relaţii de care vorbeaţi dumneavoastră, relaţii de afaceri cu membri PSD sau altfel de relaţii, pentru că în mod clar o persoană care are relaţii de afaceri nu poate să-i facă o opoziţie pe bune colegului său de afaceri", a răspuns Alin Tişe.

Vicepreşedintele PNL mai afirmă că este important ca această competiţie internă să nu ducă la o divizare a partidului şi că un număr important de reprezentanţi ai candidatului care va pierde, ar trebui să se regăsesască în viitoarea echipă de conducere. "Îmi doresc ca această competiţie să nu ducă la o divizare a acestui partid şi cred că nu se va întâmpla acest lucru. Dincolo de percepţia noastră pentru un candidat sau altul cred că este important să ne uităm ce oferă aceste candidaturi pentru votanţii noştri, pentru oameni, iar după competiţia din 17 iunie partidul va trebui să rămână unit, să fie reprezentat în conducere de exponenţii ambelor moţiuni. Eu cred că cel puţin 33 % trebuie să fie în conducere exponenţi ai moţiunii care va pierde. Altminteri partidul nu va creşte, ci va continua să scadă. (..) Nu vrem să ajungem cel mai mare partid mic din România pentru că atunci realmente nu vom mai conta în jocul politic, de aceea am spus că partidul are viaţă şi după 17 iunie, şi că după această competiţie, va avea perioada cea mai dificilă", a arătat Alin Tişe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj nu crede că preşedintele Klaus Iohannis va ieşi public să-şi spună în mod categoric opţiunea pentru unul sau altul dintre candidaţi.

"Pe de altă parte, sunt de părere că acest partid nu poate avea altă traiectorie decât una într-o strânsă legătură şi simbioză cu preşedintele României. De ce? Pentru că proiectele propuse de preşedintele Iohannis nu pot fi puse în practică decât cu ajutorul PNL, care la acea vreme l-a susţinut şi îl susţine şi în prezent. Eu cred că nu putem avea un parcurs paralel sau independent faţă de preşedinte, PNL-ul va trebui să fie partidul care îi va susţine o a doua candidatură a preşedintelui, pentru că eu nu văd un PNL care să aibă un alt candidat la preşedinţie în 2019 sau o altă agendă politică decât cea a preşedintelui. Dacă îşi imaginează unul din cei doi candidaţii la preşedinţia PNL că vor putea avea o agendă proprie, personală, independentă, de viziunea despre această ţară a preşedintelui, se înşeală amarnic, pentru că partidul nu va putea avea o altă traiectorie decât cea a preşedintelui. PNL nu trebuie să aibă o agendă paralelă, gen candidaţi la preşedinţie, luptă internă permanentă, bătălii între tabere, pentru că atunci e sfârşitul garantat şi vom avea soarta PNTCD-ului. Ori noi nu putem accepta acest lucru", a completat Alin Tişe.

Liderul PNL crede că ar fi interesant să aibă loc o dezbatere între cei doi candidaţi principali ai PNL chiar la Cluj, în condiţiile în care ambii vor veni în faţa organizaţiei să-şi prezinte moţiunile cu care vor să câştige şefia partidului.

Comenteaza