Alt proiect UDMR în sertarul de tacite al Senatului: folosirea limbii maghiare în mai multe localităţi

Alt proiect UDMR în sertarul de tacite al Senatului: folosirea limbii maghiare în mai multe localităţi
| Foto: Mediafax - Balazs Attila

Autonomia Ţinutului Secuiesc nu este singurul proiect ţinut la sertar, şi adoptat tacit, în una dintre camerele Parlamentului. Iniţiativa ce prevede că în unităţile administrativ-teritoriale unde cetăţeni ai minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20%, autorităţile au obligaţia de a asigura folosirea limbii minorităţii, a fost adoptată tacit de Senat. Proiectul nu a primit raport de la comisie.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Un alt proiect al UDMR iese din sertarul de iniţiative nedezbătute de Senat şi adoptate din cauză că a exprirat termenul de dezbatere. Proiectul prevede că în unităţile administrativ-teritoriale unde cetăţeni ai minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20%, autorităţile au obligaţia să asigure în raport cu aceştia folosirea limbii minorităţii.

Iniţiativa care modifică Codul Adminstrativ a fost depusă de UDMR din octombrie 2019 şi a primit aviz negativ de la comisia pentru muncă, pe 10 martie, dar aviz pozitiv de la comisia juridică, pe 30 martie. Senatul a adoptat tacit propunerea pe 8 aprilie şi a fost trimisă la Camera Deputaţilor, for decizional. 

Senatorul Daniel Fenechiu, membru în comisia juridică, spune că o problemă ar fi apărut la comisia de raport, unde nu s-a emis raportul. Preşedintele comisiei este Florin Cârciumaru, membru PSD.

„Vă uitaţi în raport, e vot cu majoritate, era aviz, nu era raport. Comisia de raport era comisia de administraţie, preşedinte Cârciumaru, care înţeleg că nu a emis raportul, ăsta e motivul pentru care nu există raportul, a fost adoptată tacit iniţiativa”, a precizat Daniel Fenechiu, senator PNL, transmite Mediafax.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza