Amendament pentru drumul Expres Cluj - Dej, în comisia de Buget. Ce asigurări a dat ministrul Transporturilor

Amendament pentru drumul Expres Cluj - Dej, în comisia de Buget. Ce asigurări a dat ministrul Transporturilor
| Foto: hotnews.ro

Parlamentarii USR Cluj au depus, miercuri, un amendament pentru susținerea proiectului DX4 Cluj-Dej, în cadrul Comisiei de Buget-Finanțe.

Deputatul Viorel Băltărețu a fost cel care a luat cuvântul în cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget.

„Domnule ministru, aș vrea să vă rog să alocați 7.000.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj-Dej. Acest drum este o prioritate majoră pentru zona Clujului, dar și pentru zona Transilvaniei de Nord și chiar nordul Moldovei și Bucovina. La ultimul recensământ făcut de CNAIR în 2015, pe tronsonul de drum național Cluj-Dej circulau zilnic în medie 15.000 de masini. În ultimii 6 ani traficul a crescut simțitor iar la orele de vârf se fac ambuteiaje de peste 10 km la intrarea în Cluj sau la Dej.

Centura ocolitoare a Dejului este și ea prinsă în acest tronson, fiind un proiect despre care se discuta de foarte mulți ani, este foarte utilă, dar nu se face nimic concret pentru dezvoltarea ei. Acest proiect este o șansă ce nu trebuie irosită și întârziată. Este in desfășurare o licitație pentru studiul de fezabilitate pentru Drumul Expres Cluj-Dej, valoarea estimată a proiectului în SEAP a fost de 25.000.000 lei iar perioada de execuție de aproximativ 18 luni.

La începutul anului se așteaptă să se desemneze câștigătorul licitației și să se semneze contractul. Se preconizează că în 2022 sa fie executat aproximativ 1/3 din acest proiect, ceea ce reprezintă aproximativ 7.000.000 lei necesari pentru plata serviciilor executate”, a afirmat Băltărețu.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că acest proiect va fi finanțat din fonduri europene. „Proiectul este prins în planul investițional, va fi finanțat, tot pe fonduri europene. De asemenea, mi-aș dori ca și pe acest proiect să aplicăm ce s-a întâmplat la Arad și Bihor, să fie gestionate de autoritățile locale, deci de Consiliul Județean. Dacă își asumă, pot să facă acest lucru”, a explicat Grindeanu.

Deputatul Băltărețu, a mai depus, pe lângă acest amendament, următoarele:

1.  Centrul de Transfuzii Sangvine Cluj - reabilitare/modernizare si dotare cladire.
2.  Regularizarea Somesului in zona Aeroport Cluj Napoca.
3.  10.000 ron pentru toate primariile din Romania ce nu au inca implementat Ghiseul.ro  - fonduri cu alocare speciala exact pentru a implementa protalul de plata online.
4.  Alte amendamente pentru UAT-urile pe care le-am vizitat imrpeuna cu Oana Murariu in cadrul proiectului Maratonul pentru Buget.

Comenteaza