Analiștii politici clujeni decriptează victoria lui Iohannis. Ce urmează pe scena politică românească?

Analiștii politici clujeni decriptează victoria lui Iohannis. Ce urmează pe scena politică românească?

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, cu un scor zdrobitor pentru PSD, încrederea românilor pentru al doilea mandat la Cotroceni. Politologii clujeni au analizat, la solicitarea ZIUA de CLUJ, rezultatul alegerilor prezidenţiale şi urmările sale.

Ioan Hosu, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, arată că rezultatul foarte bun obţinut de Iohannis în al doilea tur de alegeri atrage după sine aşteptări mai mari din partea electoratului care i-a încredinţat un nou mandat.

"După o campanie atipică din punct de vedere comunicaţional, echipa aleasă de Klaus Iohannis are rezultate. Este un rezultat foarte bun pentru liberali, ceea ce înseamnă şi aşteptări destul de mari. În următoarele şase luni, până la alegerile locale, guvernul şi preşedintele trebuie să vină cu iniţiative foarte clare şi cu impact, pentru că altfel, lucrurile se pot întoarce împotriva PNL, mai ales că în următoarele cicluri electorale, diaspora nu votează", a declarat acesta.

Sociologul este de părere că stânga politică din România are mare nevoie de un partid capabil să vină cu un discurs articulat şi consistent, întrucât lipsa acestuia face un deserviciu ţării, pe termen lung. 

"Într-o ţară care încă este săracă, social-democraţii nu reuşesc să convingă. Cred că Partidul Social Democrat, în acest moment, nu putea găsi un candidat convingător, pentru că aceasta este problema sistemică a PSD-ului, faptul că în ultimii doi-trei ani au căzut mult în ceea ce înseamnă leadership politic, discurs politic, capacitate de mobilizare la vot. 

O stângă nefericită, cum e PSD acum, nu e un lucru de care să te bucuri pe termen lung. Este nevoie de un discurs articulat, consistent al stângii la fel de mult ca de un discurs articulat şi consistent al dreptei, astfel încât oamenii să poată alege. În acest moment, stânga nu oferă o variantă credibilă", a precizat Ioan Hosu.

Politologul George Jiglău mărturiseşte că nu se aştepta la o prezenţă la urne mai mare decât în primul tur, dar nici la diferenţa remarcabilă dintre procentele obţinute de cei doi candidaţi.

"Nu este o surpriză că a câştigat Iohannis, însă a câştigat cu o diferenţă mai mare decât credeam. Am repetat, între cele două tururi, că refuzul unei dezbateri îl va costa, dar nu l-a costat. Nu este nicio surpriză că a câştigat, ci surpriza este mai degrabă prezenţa, mai mare decât mă aşteptam".

Analistul spune că, deşi este cel mai mic scor obţinut vreodată de un candidat PSD la prezidenţiale, rezultatul Vioricăi Dăncilă este unul foarte bun, având în vedere situaţia în care partidul se află astăzi.

"Dincolo de victoria lui Iohannis, mi se pare important este scorul bun pe care l-au luat PSD şi doamna Dăncilă. Este uşor să zicem că este cel mai mic scor pe care l-a luat un candidat PSD la alegeri de multă vreme încoace, dar să nu uităm cum arată partidul acum, situaţia în care se află şi că înainte de primul tur, lumea nici măcar nu se aştepta ca aceasta să intre în turul doi.

Nu doar că a intrat în turul doi, dar a luat şi peste 3 milioane de voturi, care este într-adevăr scorul din 2016. Nu cred că PSD ar fi putut produce un candidat mai bun, care să facă mult mai bine decât doamna Dăncilă acum. Chiar dacă ea va dispărea în curând de la conducerea partidului, a obţinut un rezultat bun, la cât de subestimată a fost", a transmis George Jiglău.

Mai mult, politologul avertizează că un scenariu asemănător cu cel din 2016, când PSD a câştigat detaşat alegerile parlamentare, după un an petrecut în opoziţie, ar putea să se întrevadă şi în anul electoral 2020.

"PSD se află într-o poziţie asemănătoare cu perioada dinaintea alegerilor parlamentare din 2016. Cu un an înainte, la fel, pierduse guvernarea, pierduse alegerile prezidenţiale, dar a avut un an de opoziţie atunci, în care şi-a schimbat conducerea, şi-a refăcut baza partidului şi a apărut în lumina reflectoarelor criticând guvernarea. Exact asta face acum.

Se poate ca PNL să se culce pe o ureche, crezând că transferul de voturi de la Iohannis la PNL este implicit. Ceea ce este o mare greşeală, dacă ei gândesc aşa. Au un an de guvernare în care s-ar putea să se erodeze, USR s-ar putea să fie tot mai asertiv, ca să recâştige din elanul pierdut la turul întâi.

După ziua de ieri, PSD nu pleacă de pe nişte poziţii proaste în perspectiva localelor şi parlamentarelor de anul viitor şi mergem într-o direcţie greşită dacă ne uităm doar la victoria lui Iohannis, în loc să gândim deja în perspectiva anului viitor", a conchis George Jiglău.

Profesorul universitar Sergiu Mişcoiu, de la Facultatea de Studii Europene, consideră că rezultatul era anticipabil, întrucât electoratul s-a mobilizat masiv pentru a evita orice posibilitate ca Dăncilă să devină preşedintele României.

"Viorica Dăncilă a fost un candidat total nepotrivit și a dus PSD înspre un dezastru electoral. Mobilizarea a fost mare tocmai pentru a fi evitată orice posibilitate că ea să ajungă președinte sau să continue să emită pretenții politice. E o voință clară de a o elimina de la vârful politicii românești", a declarat analistul.

Referitor la mandatul primit de Iohannis, Mişcoiu a declarat că "acesta este să facem ca lucrurile să fie total diferite în acest mandat, fără coabitări cu năbădăi, dar și fără scuze legate de cine ne pune bețe în roate. Românii vor o viață mai bună, instituții funcționale, drumuri, lipsa umilinței cauzate de presiunile birocratice ale sistemelor disfuncționale. Anul care vine va fi critic, pentru că guvernarea PNL - Iohannis va trebui să dovedească faptul că se poate, deși nu are majoritate clară în parlament".

Comenteaza