ANALIZĂ | Ce urmează după șocul turului întâi al alegerilor, pentru partidele tradiționale?/ „PSD și PNL, în cea mai dificilă situație de după 1989” / Demisiile liderilor, „tardive”
- Scris de Anca Colibasanu
- azi, 15:25
- Politica
- Ascultă știrea
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au șocat o țară întreagă și au avut ecou și peste hotare.
Un candidat apărut parcă de nicăieri, cu un program aiuristic, a „tras pe dreapta” partidele tradiționale românești, pentru prima dată în istoria postdecembristă, la acest nivel.
Acum, PSD și PNL se află în cea mai dificilă situație de la Revoluția din 1989 până în prezent, atrag atenția unii analiști politici clujeni contactați de ZIUA de CLUJ.
În opinia altora, demisiile celor doi lideri ai partidelor care alcătuiesc coaliția de guvernare, sunt tardive. Atât președintele PSD, Marcel Ciolacu, cât și cel al PNL, Nicolae Ciucă, ar fi trebuit să recurgă la acest gest mai devreme, subliniază aceștia.
Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, arată că ambele partide, PSD și PNL, se confruntă cu probleme majore.
„Demisiile domnilor Ciucă și Ciolacu din fruntea partidelor lor sunt un act de normalitate după alegerile catastrofale care au avut loc duminica trecută. Ambele partide se confruntă cu probleme majore, la PNL această situație era oarecum anticipată, poate nu la această amploare, dar era oarecum anticipată, și deja se pregătea Ilie Bolojan să preia conducerea partidului și să încerce în felul acesta să-i dea o gură de oxigen, pentru alegerile parlamentare.
Situația mai șocantă e la PSD, unde demisia lui Marcel Ciolacu anunțată imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, dar înainte de alegerile parlamentare, devenind însă efectivă după încheierea alegerilor din acest an, lasă partidul într-o situație incertă cu pretendenți de tipul Tudose și Grindeanu pentru șefia partidului, ambii având destul de puțin de oferit în termeni de imagine dinamică în interiorul partidului și mai ales în termeni de imagine publică înafara acestuia.
Cele două partide se află în cea mai dificilă situație de după 1989 și de rezultatul alegerilor parlamentare și de ce vor putea salva acolo, va depinde cu siguranță și dinamica lor în următoarea perioadă, fiindcă PNL se află într-o stare de degringoladă fiind acum într-o concurență directă, defavorabilă cu USR, care va încerca să valorifice succesul Elenei Lasconi și la alegerile parlamentare.
PSD are întotdeauna o bătălie internă între baroni, și bilanțul alegerilor va conta mult în noul echilibru, ceea ce cu siguranță va demotiva inclusiv alegătorii partidului pentru alegerile de duminica viitoare”, a subliniat Sergiu Mișcoiu pentru ZIUA de CLUJ.
Cine este marele perdant al alegerilor
Rezultatele alegerilor de duminică relevă, pe de altă parte, un indiciu clar al ruperii de valorile europene. În opinia lui Radu Albu-Comănescu, lector la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, PNL este marele perdant al alegerilor, cu o identitate sacrificată.
„Demisia lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă sunt gesturi de un bun simț politic elementar - dar tardiv, pentru că știau amândoi, mai ales domnul Ciucă, că nu sunt candidații potriviți pentru o funcție care presupune o doză de carismă, capacitate de convingere și de leadership, pe care nici unul nu o posedă.
Rezultatele liderilor politici din România au fost proporționale cu percepția cetățenilor asupra guvernanței profesate timp de 10 ani, în special în ultimii patru. Georgescu este un candidat antisistem de un radicalism mai coroziv și sulfuros decât Simion, cu un legionarism pretențios camuflat în “trăiri” de medicină holistică, anti-Occidental, pro-Putin—dar e un indiciu al rupturii acute dintre o treime din români și tot ce înseamnă direcția europeană și atlantică a țării. PNL este marele perdant al alegerilor, cu o identitate sacrificată unei alianțe în care a fost partener junior, și acum incapabil să mai convingă un electorat care a virat spre un USR la fel de nepregătit de guvernare.
PSD are o bază mult mai stabilă și se va reface mai ușor. Elena Lasconi este departe de a fi dobândit peste noapte competențe de om de stat și cunoștințe în domeniile cele mai reprezentative pentru președinție, dar devine răul cel mai mic în comparație cu paiața Moscovei. Georgescu nu are direcție sau program de guvernare, in contrast total cu cei care l-au votat în ideea că va rezolva probleme extrem de concrete, în special economice”, a spus Radu Albu-Comănescu, pentru ZIUA de CLUJ.