Andreea Paul vrea să crească copiii ţării cu banii "academicienilor" lui Oprea

Andreea Paul vrea să crească copiii ţării cu banii
„Am găsit sursa de finanţare pentru plata indemnizaţiilor de creştere a copiilor, conform noii legi”, a anunţat, triumfal, fostul consilier economic al premierului Emil Boc, deputatul PNL Andreea Paul. În realitate, ea n-a „găsit” nici măcar a suta parte din suma necesară.

În opinia liberalei, costurile suplimentare generate de eliminarea plafonului la indemnizaţia de creştere a copilului ar putea fi acoperite cu banii mâncaţi în acest moment de „jucăria" inventată de Gabriel Oprea, controversata Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN). „ASSN e o jignire la adresa Academiei Române şi trebuie desfiinţată. Această pseudoacademie inventată de Gabriel Oprea nu mai are ce căuta cu alocare financiară în bugetul naţional. E o structură parazitară cu membri pe viaţă, plătuiţi cu indemnizaţii egale cu salariul mediu pe economie, care n-au produs nici măcar un proiect de cercetarea. Am căutat această instituţie pe internet şi nici măcar site nu are. 98% din bugetul alocat merge pe salarii. Banii consumaţi de această pseudoacademie ar acoperi sumele suplimentare necesare plăţii indemnizaţiilor pentru mame. Doar în primul trimestru al acestui an, ASSN a avut execuţie bugetară de 307.000 de lei", a afirmat Paul.

Numai că, deşi, ca economist, ar trebui să fie un artizan al manevrării cifrelor, Paul pare pusă în serioasă dificultate de aritmetica elementară. Nu de alta, dar, dacă în intervalul a trei luni, ASSN a consumat 307.000 de lei, regula de trei simplă spune că pe parcursul unui an întreg ar consuma puţin peste 1.200.000 de lei. Or fostul ministru al Muncii, Ana Costea, estima efortul financiar impus suplimentar de eliminarea plafonului în cazul indemnizaţiilor de creştere a copiilor la aproximativ 180.000.000 de lei. Ceea ce înseamnă că „sursa" identificată de Paul ar acoperi abia 0,67% din necesar.

Cu toate acestea, Paul îşi apără punctul e vedere. „Suma avansată de fostul ministru al Muncii e exagerată. Ministerul estima o creştere cu aproximativ 3.000 a numărului beneficiarilor, or 180.000.000 de lei ar însemna o indemnizaţie lunară pentru fiecare dintre aceştia de 5.000 de lei, ceea ce e absurd. Oricum, nimeni nu poate spune cu exactitate care va fi impactul, dar, dacă vreţi rigoare de bisturiu, atunci putem spune că banii de la ASSN ar fi o sursă, dar nu unica pentru acoperirea impactului bugetar al eliminării plafonului", a precizat Paul.

În paranteză fie spus, "academician" al ASSN este şi vicepremierul clujean Vasile Dâncu.

Comenteaza