Antonescu la Realitatea TV: a declarat ca Basescu nu va reveni la Cotroceni si a atacat trimisii SUA

Antonescu la Realitatea TV: a declarat ca Basescu nu va reveni la Cotroceni si a atacat trimisii SUA
Preşedintele interimar Crin Antonescu a fost invitatul editorialistului ZIUA de CLUJ Rares Bogdan vineri seara, la Realitatea TV. A vorbit inclusiv despre reinstaurarea monarhiei. "Aş fi de acord", a spus Antonescu.

In interviul acordat lui Rares Bogdan, Crin Antonescu a vorbit despre Basescu, relatia sa cu Victor Ponta, despre Marga si Ioan Rus, despre ambasadorul SUA si trimisul Departamentului de Stat, ba chiar si despre monarhie. Gasiti mai jos declaratiile presedintelui interimar.

- Ultima dată am vorbit la telefon cu premierul Ponta acum 10 minute. Nu l-am dojenit (n.r. public, acum 2 zile), am spus din punctul de vedere instituţional al preşedintelui interimar cine cred că trebuie să aibă nişte reacţii, nişte poziţii publice în raport cu realitatea că există un tip de anchete masive, nemaintâlnite de la colectivizare, între care şi ministrul Justiţiei. Nu am spus decât că declaraţia pe care dl Ponta o făcuse - apelul la Traian Băsescu - poate fi luată doar ca o metaforă, pentru că raspunderea ca cetăţenii să nu fie terorirzati in niciun fel ne apartine acum nouă, nu lui Băsescu.

- În intervenţia mea nu am formulat nicio acuzaţie, am spus că sunt convins că procurorii desfăşoară acţiuni în termeni legali, dar am cerut nişte explicaţii publice. Nu pot porni de la ideea că Băsescu dirijează procurori. Sigur că putem discuta de un lanţ de coincidenţe care arată clar că cel puţin conducerea Parchetului are o afinitate clară faţă de Traian Băsescu. N-am spus că Băsescu îi controlează.

- Aflu aseară de la purtătorul de cuvânt al CSM că există o cercetare pe rol ca să se vadă cum au ajuns in presă nişte stenograme din dosare. Întâmplarea face că noi am avut intotdeauna, în aceşti ani, stenograme cu fruntaşi politici din zona PSD, PNL şi foarte rar sau deloc cu fruntaşi din partidul dlui Băsescu. Aceste stenograme au apărut in momente politice importante, chiar in campanie.

- Al doilea exemplu major- Parchetul nu a dat curs niciodată, deloc un sesizări de fraudă electorală în prezidentialele din 2009 si alte cazuri. Sunt de acord că dacă nu s-a făcut ceva bine de acum, să se facă de acum incolo. Sunt de acord ca Parchetul să cerceteze fraudele. Dar când discutăm de afinităţile politice nu se poate să nu observăm aceste lucruri.

- În situaţia în care mă aflu nu pot să spun public tot ce cred. Am insă datoria de a constata nişte lucruri şi de a actiona. Nu stiu in ce măsură Parchetul primeşte ordine de la Băsescu, ceea ce ştiu este că, in momentele in care Băsescu a făcut afirmaţii foarte dure la adresa justiţiei, CSM, nu s-a sesizat nimeni care să spună- "dle preşedinte aţi trecut o anumită granită". Acum 24 ore am făcut o declaraţie extrem de bine cumpănită, am cerut nişte explicaţii, pe care foarte sec si partial, procurorul le-a şi dat. Am avut imediat o reacţie violentă, partizană, a preşedintelui CSM în care eram ameninţaţi eu, premierul şi Ion Iliescu că suntem daţi pe mâna inspecţiei judiciare.

- Amestecarea lui Ion Iliescu: eu sunt preşedinte interimar, puteam fi pus în discuţie de către dânşii că fac sau nu presiuni. Victor Ponta e premier. Dar dl Iliescu nu e nici măcar parlamentar. Nu-mi rămâne decât să constat convergenţa perfectă cu propaganda de un anumit tip care incearcă să bage in mintea oamenilor că toate deciziile USL sunt luate in spiritul lui Iliescu. Nu inteleg tonul atât de răstit, faptul că nu se răspunde deloc la lucrurile pe care eu le cerusem. Cei din CSM trebuie să inteleagă că ei lucrează în slujba românilor, sunt plătiţi bine si sunt datori să dea socoteală public cetăţenilor. Independenţa justiţiei e una, ţin la ea. Dar nu înseamnă că e stat în stat.

- Separaţia puterilor in stat are o veche problemă si nu putem vorbi despre asta căta vreme parlamentul nu devine cea mai puternică instituţie în această ţară. Din păcate, nu am găsit in 20 ani formula echilibrată în care Executivul să fie intr-adevăr in subordinea Parlamentului, formal e aşa, dar de multe ori Parlamentul ajunge in subordinea Executivului.

- Ideea e că şi procurorii răspund in faţa legii există în Constituţie, nimeni nu e mai presus de lege. Ideea unei răscoale populare impotriva procurorilor nu e deloc simpatică, fără indoială nu se va ajunge aici niciodată. Declaraţia intensă a colegului meu dl Fenechiu a atentionat asupra pericolului ca oamenii să înceapă să vadă autorităţile statului ca pe nişte duşmani, ceea ce e fatal intr-o democraţie.

- Despre schimbarea lui Kovesi şi Morar: În legătură cu plecarea dlui Daniel Morar crede legea că ar trebui, şi-a terminat mandatul. E într-o prelungire. În ce o priveşte pe Kovesi, mandatul îi expiră în septembrie. Eu personal cred că da, că ministrul Justiţiei şi preşedintele, cine va fi, trecând prin CSM, trebuie să se gândească foarte serios la noua formulă. Nu doar pentru că multe din acţiunile Parchetului sunt discutabile, dar pentru că asta e viaţa în democraţie, oamenii se mai schimbă.

- Dacă înţelegem că ingrijorările eruopenilor s-au referit la perioada referendumului, dar o perioada sine die e inacceptabilă. Această ţară are legi, are Constituţie. România nu acceptă ordine de nicăieri. La un moment dat, dl Băsescu s-a enervat că nu am intrat în Schengen şi atunci domnia sa a formulat că nu putem sta ca nişte râme in faţa partenerilor. Atunci nu s-a trezit nimeni să spună că e orientat către Moscova, că ne scoate din NATO, aşa cum se întâmplă acum cu declaraţii făcute de mine rezonabil. Cred că dl Băsescu a reprezentat o Românie cu totul pasivă, obiect la masa deciziilor europene. Nu în genunchi, dar în niciun caz actor. România a fost un partener foarte comod pentru alţii şi foarte puţin profitabil pentru ea însuşi. Nu m-a uimit reacţia dnei Merkel in favoarea lui Traian Băsescu. Cred că Băsescu e sincer un pretext, iar reacţia atât de puternică ţine de faptul că România se afla intr-o situaţie foarte convenabilă pentru unii, pentru dna Merkel.

- Da (Băsescu s-a lăsat folosit de dna Merkel) Preocupat de jocurile interne şi munca sa de a ţese un regim cvasiautoritar, a conferit tuturor partenerilor externi aceste comodităţi, ceea ce l-a făcut foarte preţios într-un moment în care şi SUA şi UE să nu aibă chef de complicaţii în România. Or în România existau nişte complicaţii, nişte tensiuni, un verdict politic al electoratului care încurcă socotelile.

- Nici Antonescu, nici Ponta sau alt conducător nu poate admite să fie folosit. Eu sunt un partizan al unui tip de raţionalism diplomatic şi politic în care nu avem cum să ne închipuim că suntem buricul pământului, că cei mari nu contează. Viitorul îl văd cu parteneriat. România nu trebuie să se comporte ca o colonie sau ca un subordonat. Pe măsura atuurilor sale, are partea sa în acest dialog. Sigur, nu poate avea anvergura diplomatică a tărilor de care am vorbit, nici a Turciei. În acelaşi timp, România nu e o ţară oarecare. Cei care conduc să fie conştienţi că primordial e interesul românilor, asta nu e o formă de xenofobie.

- N-am spus că Gitenstein e omul lui Băsescu, ci că e părtinitor, partizan. În momente mai complicate pentru dl Băsescu, dl Gitenstein a avut grijă să iasă cu declaraţii de sprijin. Acum, implicarea domniei sale a fost una majoră. Când a demisionat Rus, l-a vizitat la Ministerul de Interne. Şi pe mine m-a vizitat, a fost primul meu vizitator. Am discutat despre situaţia politică, e normal. În momentul în care Gitenstein îi propune lui Philip Gordon drept societate civilă, Institutul de Politici şi Practici Creştine de pe lângă PDL, şi nu inserează ProDemocraţia, sau Transparency International, iar cei 4 jurnalişti selectaţi sunt categoric dintr-o singură parte, asta spune tot.

- Dl Gitenstein spunea că nu îl interesează decizia CCR, ci doar erata.

- Eu am văzut cu ochi foarte buni vizita dlui Gordon. Era normală, este expresia interesului statului american pentru un stat partener. Dl Gordon a spus că e necesar ca deznodământul crizei să fie unul a cărui legitimitate să nu fie pusă la indoială. Am discutat despre votul care s-a dat. Dl Gordon, nicio secundă nu a pus problema ipotezei unor fraude masive. Nu ne-a intrebat, şi dat fiind că, înainte de întâlnire nu existase în spaţiul public această discuţie, aici am protestat. Dl Gordon, care nu a discutat acest subiect cu noi absolut deloc, declaraţia sa finală cuprinde pasajul care contine acuzatii credibile de fraude masive, în momentul ăla am spus : nu mai sunt de acord, nu mai e corect, nu am discutat despre asta şi nu s-a intamplat aşa ceva.

- În ziua in care CCR a ieşit şi a spus că nu se poate edifica încă la calcularea cvorumului, în acea zi, peste 2 ore, Parchetul a descins la BEC şi a luat listele electorale, fără explicaţie, ceea ce inseamnă intrarea în Planul B şi prezenţa Parchetului ca parte din tabăra electorală a lui Traian Băsescu. E o acţiune fără precedent, neexplicată şi nemotivată de o sesizare majoră.

- Preocuparea mea, nu directă, este şi preocuparea premierului, este să avem un ministru al Justiţiei cât mai repede. La un moment dat s-a vehiculat numele dnei Mona Pivniceru. Nişte proceduri care trebuiau săvârşite necesitau o şedinţă a CSM, care nu a găsit o urgenţă în chestiunea asta şi a spus că se intâlneşte pe 20 august. Nu au timp pentru că, după câte se vede treaba, sunt mulţi oameni din acest sistem care nu doresc pe cineva ca Pivniceru la minister. Asta aştept în zile viitoare. Eu respect mult profesia de jurnalist, dar sunt momente şi momente. Povestea de ieri cu Mona Pivniceru pot să o calific ca pe o operaţiune securistică de provincie. Dna Mona Pivniceru, în ciuda aceste incercări, rămâne o persoană foarte nimerită pentru a ocupa acest portofoliu al Justiţiei pentru că e independentă, supercalificată profesional, recunoscută în breaslă ca autoritate. Cu cât mai repede, cu atât mai bine - numirea. I-am dat un telefon pentru că am văzut-o foarte afectată şi pentru a o incuraja şi a-i spune "Welcome to the club, astea sunt mizele, astea sunt mijloacele unora".

- Suspendarea lui Traian Băsescu nu e un fel de festival. S-a aşternut o marcă de presă, o legendă cum că iniţiatorul suspendării sunt eu, că eu l-am presat pe Ponta. Nu e adevărat, dar deloc-deloc. Dan Voiculescu nici atât. Voiculescu e un om important, influent in România, dar că Voiculescu decide în USL, astea sunt nişte aberaţii. A venit, de când s-a format USL, de 3-4 ori la nişte discuţii.

- Dl Traian Băsescu nu va reveni la Cotroceni, şansele sale de a reveni la Cotroceni sunt infime. Eu cred intr-un verdict corect, după dezbateri, după presiuni pe care nu le facem noi, cred intr-un verdict corect al CCR ce va da intâietate legii. Cred intr-un verdict de validare a referendumului şi de demitere a lui Traian Băsescu. Dacă un verdict cu 6 la 3, referendumul nu a fost valid, nu e corect, nu ne convine, dar respectăm asta. Juridic voi accepta verdictul, politic, niciodată.

- Ce faceţi dacă referendumul e invalidat? De ce să facem o repetiţie acum. Veţi fi de faţă la o primă reacţie a mea dacă se va intâmpla.

- Coabitarea Ponta- Băsescu: Am văzut o iritare şi o acuzaţie nedreaptă asupra lui Ponta, că ar fi dispus la un compromis. Nu e adevărat, Ponta a fost pus în faţa unei ipoteze, nu putem scoate din context. Mi se pare corect să nu i se facă lui Ponta un proces de intenţie pentru că nu e cazul.

- PNL în niciun caz nu e dispus la coabitare cu Băsescu dacă revine, nici nu se pune această problemă. Problema se pune instituţional, partidul nu are niciun interes. Dar instituţia premierului e normal să spună acest lucru. O refacere a Alianţei DA nu puteţi vedea.

- Îndepărtarea lui Andrei Marga din Guvern: E un subiect dureros, îi port o mare stimă cărturarului Andrei Marga. M-a infuriat când cineva ca Băsescu a făcut comentarii pe această latură, Dincolo de asta, Marga a fost un om căruia i-am fost foarte recunoscător. A acceptat acest risc de a intra in plin război, s-a întâmplat o mişcare de ministere- Externe- Justiţie.

Păstraţi afirmaţia că Ioan Rus a minţit?

Nu am făcut această apreciere dură în legătură cu cifra de 18 milioane pe listele electorale, ci cu afirmaţia explicită a lui Rus că asupra domniei sale s-au făcut presiuni de la Băsescu până la Antonescu. Eu nu am făcut nicio presiune. M-a deranjat alăturarea cu dl Băsescu, care din garaj îl ameninţa direct, şi mine, cu care nu a avut nicio discuţie... Sunt gata să-l respect în continuare, mi-ar face plăcere să mă intalnesc cu el. Iar dnul Dobre: pasajele din convorbire, sunt foarte doritor să văd cine îi presa pe aceşti oameni pentru că nici eu, nici Ponta nu am făcut-o.

- Îl cunoaşteti pe Dumitru Samson?: Nu stiu dacă e membru PNL, cred că este, îl cunosc foarte bine. Cu domnul Dobriţoiu am relaţii de familie, evident că îl cunosc pe fiul domniei sale.

- Despre retragerea din viaţa politică: Sigur că imi păstrez această declaraţie. Din punct de vedere politic, Băsescu a fost demis, din punct de vedere juridic aşteptăm, apoi voi comunica şi partea a doua a deciziei. Deocamdată sunt în viaţa politică.

- Despre reinstaurarea monarhiei în România: Aş fi de acord.

- Timp să citiţi aveţi: Altceva decât ziare... cărţi nu mai citesc. Nu am scotocit Palatul nici după cărţi, nici după altceva. În biroul dlui Băsescu nu am intrat, deşi normal nu e să fie sigilat, deşi a fost sigilat în urma unei înţelegeri. Cea mai mare frustrare a mea legată de viaţa politică ţine de cărţile pe care, din cauza asta, nu am mai apucat să le citesc şi chiar de una pe care nu am apucat s-o scriu. Aş vrea să scriu, chiar mai multe.

- Cum arată viaţa unui preşedinte: Orele mele de trezire şi viaţa mea nu e dictată de condiţia asta. E o condiţie mult mai lejeră - cea de preşedinte, e mai uşor să fii la Cotroceni decât în fruntea unui partid care guvernează.

- De cine vă e mai teamă intr-o confruntare prezidenţială? De Mihai Răzvan Ungureanu sau Sorin Oprescu?: De Departamentul de Stat al SUA.

 

Comenteaza