Anunț important făcut de Daniel Buda din PE: „România primește de la UE 33,9 mil. euro pentru daune cauzate de seceta severă din 2022”

Anunț important făcut de Daniel Buda din PE: „România primește de la UE 33,9 mil. euro pentru daune cauzate de seceta severă din 2022”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Parlamentul European a aprobat, miercuri, aproximativ 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia și Turcia.

Potrivit eurodeputatului clujean, partea de sud-est a României a suferit o secetă gravă în vara anului 2022, ceea ce a dus la pagube estimate de autoritățile române la 1,31 miliarde euro. Totodată, România a fost afectată și de incendii de vegetație în același an.

Salut adoptarea de către Parlamentul European a alocării pentru România a 33,9 de milioane de euro, pentru combaterea secetei și altor dezastre naturale!

Tocmai am votat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg de astăzi, în mod favorabil, raportul privind mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru a oferi asistență României și Italiei în legătură cu dezastrele naturale în 2022 și Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023!

Cu 593 voturi pentru, 11 împotrivă și 22 abțineri, raportul a fost adoptat și astfel, România, Italia și Turcia vor primi sprijin financiar pentru a face față urmărilor dezastrelor naturale.

Partea de sud-est a României a suferit o secetă gravă la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie 2022, ceea ce a dus la pagube directe totale estimate de autoritățile române la 1,31 miliarde EUR. Această sumă depășește pragul de „dezastru natural major” pentru România de 0,6% din venitul național brut (VNB), care a fost de 1 290 495 milioane EUR în 2022. Prin urmare, dezastrul se califică drept „dezastru natural major” conform articolului 2(2) din Regulament.

România a fost una dintre țările cele mai puternic afectate de incendiile de vegetație în 2022. Datele estimate de Sistemul European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS) arată că aproximativ 163 536 de hectare au fost arse. În 2022, incendiile din România au fost concentrate în principal în două regiuni.

Fondul de Solidaritate nu doar oferă asistență financiară, ci și promovează solidaritatea și unitatea între statele membre ale UE, contribuind la construirea unui viitor mai rezilient și mai sigur pentru toți cetățenii europeni”, a transmis Daniel Buda.

Poza noua 07.08.2018

Comenteaza