Apusenii au rămas fără deputat şi se pregătesc de alegeri

Apusenii au rămas fără deputat şi se pregătesc de alegeri
Locul de deputat al colegiului 9, rămas liber prin decesul lui Palfi Mozes Zoltan, va fi ocupat prin alegeri parţiale, care trebuie organizate în 90 de zile.

Chiar dacă spun că nu au încă numele viitorilor candidaţi, majoritatea partidelor clujene cu drept de participare în competiţie au început să lucreze la strategia de câştigare a locului de reprezentant al colegiului de munte în Camera Deputaţilor. Foştii colegi ai lui Palfi declară că trecerea sa în nefiinţă este o mare pierdere pentru organizaţia locală UDMR.

"A fost membru fondator, unul dintre semnatarii documentului de înfiinţare a UDMR la Cluj. Multă vreme a fost, apoi, secretarul organizatoric al organizaţiei, au urmat vicepreşedinţia Consiliului Judeţean Cluj şi apoi Camera Deputaţilor. A fost un om cu o experienţă şi un sistem relaţionar extraordinare. Specificul comisiei din care făcea parte (apărare, ordine publică şi siguranţă naţională - n. red.) nu-i permitea să vorbească prea mult despre activitatea sa de parlamentar, dar s-a achitat foarte onorabil de sarcinile avute. A fost un motor şi o eminenţă cenuşie a organizaţiei judeţene a UDMR. Pentru organizaţia noastră, e o pierdere foarte mare plecarea sa dintre noi", a vorbit, despre fostul deputat UDMR Palfi Mozes Zoltan, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, ex-liderul UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila.

La rândul său, actualul şef al organizaţiei, deputatul Mate Andras Levente, vorbeşte despre Palfi ca despre un mentor. "Dumnezeu să-l odihnească! A fost un coleg cu care am lucrat din 1996, de când am intrat în politică", a spus Mate. El susţine că, aproape sigur, UDMR Cluj va încerca să-şi păstreze în portofoliu mandatul de deputat pe care l-a deţinut Palfi. "Dacă se vor fixa alegeri parţiale, decizia nu o voi lua eu, ci Biroul Permanent, dar, foarte probabil, vom avea un candidat al cărui nume îl vom stabili la momentul respectiv", a declarat Mate.

Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a refuzat să facă orice comentariu legat de strategia partidului său pentru câştigarea colegiului 9. "În primul rând, doresc să transmit condoleanţe familiei îndoliate şi să îmi exprim regretul pentru pierderea colegului Palfi Mozes Zotan, un om deosebit, un om al echilibrului în viaţa publică. Din respect pentru memoria sa, refuz, deocamdată, să fac orice comentariu legat de ce va urma în privinţa mandatului de deputat rămas vacant", a declarat Buda.

În schimb, opoziţia şi-a stabilit deja tactica: candidat unic. "Îmi exprim şi eu regretul pentru trecerea în nefiinţă a colegului Palfi. În privinţa alegerilor parţiale care vor urma, vom discuta cu colegii din USL, vom găsi cel mai bun candidat şi vom câştiga categoric", a spus vice-preşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu. La fel de optimist este şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. "Dumnezeu să-l odihnească. A fost un coleg de omenie. Cât priveşte alegerile parţiale, cu siguranţă vom avea un candidat comun al USL şi, cu siguranţă, vom câştiga", a afirmat Lăpuşan.


Alegerile parţiale ar putea fi anulate

Potrivit legii, alegerile parţiale în colegiul 9 trebuie organizate în termen de 90 de zile de la momentul în care preşedintele Camerei Deputaţilor avizează guvernul asupra vacantării mandatului. Există, însă, şi posibilitatea ca moţii să rămână fără reprezentant în Camera Deputaţilor până la alegerile parlamentare. Dacă preşedintele camerei inferioare, Roberta Anastase, va întârzia sesizarea guvernului până după 20 septembrie, marja de 90 de zile în care executivul trebuie să convoace alegeri parţiale s-ar întinde până în interiorul ultimelor 12 luni de mandat, interval în care legea nu mai permite organizarea de alegeri parţiale. Astfel, o amânare bine calculată - perfect legală - din partea executivului poate lăsa moţii clujeni nereprezentaţi în camera inferioară timp de aproape un an şi jumătate.


Palfi a fost persecutat de comunişti

Născut în 5 septembrie 1943, la Cluj, Palfi a fost meteorolog, de profesie, până în 1987, când, pentru că în urmă cu doi ani îşi depusese actele pentru plecare definitivă din ţară, a fost exclus din PCR şi dat afară din serviciu. După 1990, când a primit, în sfârşit, paşaportul, a refuzat să mai plece. A fost fondator al organizaţiei clujene a UDMR şi secretar organizatoric al acesteia. Din 1996 până în 2008 a fost consilier judeţean, în cel de-al treilea mandat ocupând şi funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. În 2008, deşi
s-a clasat al patrulea în colegiul său, Palfi a obţinut mandatul de deputat la redistribuire.


Colegiul portocaliu

Colegiul 9 e singurul din judeţ format doar din comune şi ocupă majoritar zona montană a judeţului. Din cele 21 de comune componente (Băişoara, Beliş, Călăraşi, Călăţele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Măguri- Răcătău, Mărgău, Mărişel, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Petreştii de Jos, Poieni, Râşca, Săcuieu, Tureni şi Valea Ierii), 10 au primari PDL, patru, primari liberali, trei au edili social-democraţi, două au primari independenţi, un primar aparţine UDMR şi unul fostului partid al lui Petre Roman, Forţa Democrată. Dominaţia portocalie s-a manifestat şi la alegerile din 2008, când candidatul PDL, primarul din Băişoara, Minodora Luca, a obţinut 44,16% din voturi. Ea a fost urmată la mare distanţă de Iosif Zăgrean (PSD) - 17,3%, Marius Bălaj (PNL) - 12,68%, în vreme ce Palfi a fost abia al patrulea, cu 11,23% din opţiunile electoratului. Considerată în continuare favorită certă a unei noi competiţii, într-o intervenţie la Realitatea TV Cluj, Luca a dat de înţeles însă că ar prefera să-şi continue proiectele începute ca primar. Dar a precizat că, dacă partidul îi va cere să candideze, se va supune.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza