Au pus liberalismul clujean între coperţi

Au pus liberalismul clujean între coperţi
Primul şi ultimul preşedinte ales al PNL Cluj, Nicolae Gaicu şi Marius Nicoară, au publicat istoria postdecembristă a liberalilor clujeni.

Senatorul Marius Nicoară împreună cu primul preşedinte al PNL Cluj de după revoluţie, Nicolae Gaicu şi-au lansat ieri, în Clubul Colegiului Academic al Universităţii Babeş-Bolyai volumul „Repere liberale clujene 1990-2013". La eveniment au participat foştii miniştri Anton Ionescu şi Andrei Marga, dar şi ministrul Muncii în funcţie, Mariana Câmpeanu.

Prefaţat de jurnalistul Cornel Nistorescu, cu un text scris, însă, în perioada în care Nicoară era candidat la primărie, cartea se dorea, iniţial, aşa cum a mărturisit Nicoară, un fel de raport de activitate la retragerea de la conducerea organizaţiei judeţene. Ulterior, însă, a apreciat că mai utilă ar fi o istorie a organizaţiei liberale clujene, de la reînfiinţarea din ianuarie 1990 până în prezent, motiv pentru care a apelat Gaicu pentru a contribui cu perioada 1990-2001, a cărei cronologie o avea deja pusă pe hârtie. Prin urmare, cartea este împărţită în două mari capitole, prezentând anii 1990-2001, în care figura dominantă a liberalilor clujeni a fost Anton Ionescu şi perioada 2001-2013, epoca Nicoară. Un capitol distinct este dedicat celebrului război subteran dintre Nicoară, pe atunci preşedinte al consiliului judeţean şi Emil Boc, primar şi preşedinte al PDL pentru impunerea traseului centurii ocolitoare de est, câştigător ieşind proiectul PDL, care avea să se transforme în celebra „Centură de diamant". De asemenea, de un capitol separat se bucură constituirea USL Cluj şi bătăliile politico-electorale ale anului 2012.
Participantă la lansarea volumului, Câmpeanu a vorbit despre Nicoară ca despre un politician „altfel". „Marius este un om de o mare modestie. Niciodată n-am reuşit să aflu de la el ce-a făcut pentru partid, ce-a făcut pentru judeţ, întotdeauna vorbeşte despre alţii", l-a descris Câmpeanu. Fostul ministru Andrei Marga a încercat să mobilizeze energiile liberalilor, vorbind de situaţia dramatică a României, dar şi despre greşelile actualului guvern. „România traversează cea mai gravă criză din istoria sa modernă. De 11 luni salariile se plătesc din împrumuturi, (...) avem un stat mai centralizat decât China, (...) avem de-a face cu o gravă criză motivaţională, majoritatea tinerilor vor să plece din ţară. Nu mai există dezbatere democratică, se adoptă legile ocolindu-se dezbaterea parlamentară, facem exact ce criticam la ceilalţi. Nu mai merge cu încălcarea la nesfârşit a meritocraţiei", a spus Marga.

Singurul vorbitor care a avut obiecţii la adresa conţinutului cărţii a fost predecesorul lui Nicoară, cel care a condus timp de nouă ani PNL Cluj, fostul ministru al Transporturilor Anton Ionescu. El s-a arătat deranjat că perioada în care s-a aflat el la comanda liberalilor clujeni este insuficient prezentată. Nicoară i-a promis că acest lucru va fi corectat într-o viitoare ediţie „revăzută şi adăugită". „Acea perioadă a fost acoperită de domnul Gaicu, care, e adevărat, a făcut o prezentare mai degrabă tehnică, sintetică. A fost şi presiunea timpului, pentru că voiam ca această carte, acest raport să fie gata în 14 octombrie, când trebuia să se ţină conferinţa judeţeană a PNL Cluj şi a fost gata, dar conferinţa nu s-a mai ţinut, aşa cp nu m-am mai grăbit cu tipărirea", a explicat Nicoară. „Un patriarh al acestui partid, o flacără pe care n-a reuşit s-o stingă nimeni", aşa l-a caracterizat preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, pe Nicolae Gaicu. Acesta a găsit necesar să evoce numele unor foşti lideri liberali clujeni trecuţi în nefiinţă, cum au fost Tudor Vaida, Ioan Deac sau Radu Borza, după care a făcut o solicitare interesantă. „Marius Nicoară să mai candideze pentru cel puţin încă un mandat la preşedinţia organizaţiei judeţene", şi-a încheiat Gaicu intervenţia. În prealabil, însă, el a precizat că volumul a fost tipărit în 1.000 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit membrilor PNL şi nu numai.

 

 

Comenteaza