Au pus tunurile pe Boc. Desant de la Bucureşti pentru Buzoianu

Au pus tunurile pe Boc. Desant de la Bucureşti pentru Buzoianu
Trei lideri politici de la Bucureşti au venit să sprijine candidatura independentului Octavian Buzoianu. Ei au încercat să explice cum s-au "sacrificat" formaţiunile lor politice de dragul clujenilor. UPDATE: Alin Tişe, atac dur la Tăriceanu: "Şi-a numit finii şi partenerii de afaceri în poziţii de miniştri şi secretari de stat" / Emil Boc: "Tăriceanu, ultimul om din România care are dreptul să vorbească despre viziune politică"

După ce preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu a participat la o acţiune politică de sprijin pentru Octavian Buzoianu deghizată în aşa-zisă manifestare monarhistă, a venit rândul celorlalte două formaţiuni politice notabile să îşi trimită liderii la Cluj pentru susţinerea aceluiaşi candidat.

Dacă ALDE şi-a delegat ambii copreşedinţi, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Daniel Constantin, omologul lor din fruntea PSD, condamnatul penal Liviu Dragnea, nu s-a deranjat, trimiţând la Cluj unul dintre cei 13 vicepreşedinţi ai partidului, pe fostul ministru al Muncii Doina Pană.

„Nu avem de câştigat, în termeni de aritmetică a voturilor, pentru că pierdem voturile pe care le-am fi avut dacă mergeam cu propriul candidat, dar am făcut această alegere şi mă bucur că am făcut-o, în interesul clujenilor. Eu am avut discuţii prealabile mai vechi cu domnul Buzoianu, iar, când s-a decis să candideze, i-am propus doamnei Steluţa Cătăniciu să-l susţinem, am discutat şi cu Liviu Dragnea", a spus Tăriceanu.

Isonul i-a fost ţinut de Constantin, care a afirmat că a ajuns să-l aprecieze pe Buzoianu, după ce s-a cazat de câteva ori în hotelul administrat de omul de afaceri. „Eu mărturisesc că am avut o ezitare când am auzit despre susţinerea unui candidat independent, dar n-am mai avut nici o ezitare când am auzit că e vorba de domnul Buzoianu, pe care l-am cunoscut în ultima vreme, pentru că, de câte ori am venit la Cluj, am poposit la dânsul, aici (la hotel - n. red.)", a spus Constantin.

La rândul său, Pană a scos în evidenţă „sacrificiul" pe care l-ar fi făcut PSD de dragul clujenilor, invocând, însă, necesitatea unirii forţelor pentru debarcarea lui Emil Boc din fruntea primăriei. „Acest sacrificiu este o excepţie, pentru că noi suntem un partid mare, cu resursă umană importantă, dar etapa Boc trebuie să se încheie şi cu o picătură de la PSD, o picătură de la ALDE, o picătură de la PNŢCD se poate coaliza acea masă critică necesară schimbării. Clujul merită alt fel de management", a declarat vicepreşedintele PSD.

Dar cel mai vehement atac la adresa actualului primar i-a aparţinut lui Tăriceanu, pornind de la proiectul lui Buzoianu, despre care toţi vorbitorii au spus că este unic în ţară. „Aprope că nu mai există deloc în România proiecte pe termen mediu şi lung. Toţi primarii sunt preocupaţi doar de administrarea problemelor curente.

Primarul trebuie să anticipeze viitorul, nu să rezolve probleme curente, asta e treaba departamentelor din primărie. Emil Boc - şi asta s-a văzut şi în activitatea sa de prim-ministru - nu e un om cu viziune, e cel mult un executant mărunt, merge pe tiparele politice cele mai proaste, a mafiei politice, a grupurilor de interese. Finul şi cu naşu` vor să conducă oraşu`", a afirmat Tăriceanu, făcând referire la celebrul tandem reactivat cu ocazia scrutinului din 5 iunie, Boc-Tişe.

Revenind la "sacrificiile" pe care le-ar fi făcut de dragul clujenilor PSD şi ALDE, cel puţin parţial ele au fost contrazise chiar de Tăriceanu, care a recunoscut că, mai întâi, i-a propus Steluţei Cătăniciu să îşi asume candidatura la funcţia de primar, dar aceasta a refuzat urmare a procesului pierdut cu Agenţia Naţională de Integritate, care ar fi devenit o vulnerabiitate serioasă în campania electorală.

Amintim că tot lipsa unui candidat cu şanse în interiorul organizaţiei i-a determinat şi pe PSD-işti să recurgă la susţinerea unui independent, după ce candidatul lor, Aurelia Cristea, o luase pe tobogan în jos în intenţia de vot după complet neinspirata lege antifumat.

UPDATE 1: Cum a răspuns Emil Boc

Emil Boc nu a rămas dator. „Călin Popescu-Tăriceanu este ultimul om din România care are dreptul să vorbească despre viziune politică, în condiţiile în care a lăsat ţara complet nepregătită în faţa crizei economice iar prin măsurile luate a agravat situaţia României. În contextul creşterii economice de 8%, Călin Popescu-Tăriceanu a lăsat ţara cu un deficit bugetar de 5,2%, fapt ce a îngreunat decisiv situaţia economică a României în perioada 2009-2012.

Iar tot legat de viziune, în timp ce municipiul Cluj-Napoca a reuşit să devină principalul competitor al Bucureştiului şi primul oraş din România în materie de calitate a vieţii, ca urmare a unei viziuni aplicate coerent de primărie, nu ştiu să existe vreo primărie condusă de către ALDE care să conteze la nivel naţional", a comentat Boc.

UPDATE 2: Tişe: Tăriceanu, "lupul moralist şi mincinos"

Replica liberalilor la "desantul" bucureştean de astăzi, de la Cluj, a venit repede. Senatorul Alin Tişe, principalul favorit la preluarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Cluj în cazul în care PNL câştigă alegerile, l-a numit pe Tăriceanu "lupul moralist şi mincinos", care "îşi permite să emită judecăţi de valoare, dar uită să privească în propria ogradă".

Într-un comunicat de presă, Alin Tişe susţine că, "în lipsa unor proiecte concrete pentru Cluj-Napoca şi judeţul Cluj, liderii PSD şi cei ai partidului balama, ALDE, îşi permit să emită judecăţi de valoare despre candidaţii altor partide, dar uită se privească în propria ogradă".

"Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu, prezent astăzi la Cluj, pentru că doar aici îl mai ia cineva în seamă, a făcut o serie de afirmaţii jalnice care, în calitatea sa de al doilea om în stat, nu îi fac cinste deloc. Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu este un personaj închipuit, arogant şi narcisist, care nu vine la muncă în Senat şi încasează un salariu lunar de 21.000 lei pe lună. Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu este un sinecurist care, print troc politic deţine şefia Senatului", a declarat Alin Tişe.

"În loc să judece oamenii după competenţe, Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu îi judecă după relaţii şi afinităţi. Dacă este aşa atunci să spunem lucrurilor pe nume: Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu şi-a numit finii şi partenerii de afaceri în poziţii de miniştri şi secretari de stat, în schimb, cei la care a făcut referire în conferinţa de presă de astăzi şi-au asumat să candideze pe funcţii alese" a precizat senatorul PNL.

Comenteaza