Foto AUR a făcut LISTA NEAGRĂ a presei. Reacţia premierului la acţiunile de incitare la ură şi de intimidare a jurnaliștilor

AUR a făcut LISTA NEAGRĂ a presei. Reacţia premierului la acţiunile de incitare la ură şi de intimidare a jurnaliștilor

Premierul Ciucă a transmis joi că Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor, după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România.

Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu “redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență, se arată în comunicatul Guvernului. "Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu “redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență.

Prim-ministrul României susține drepturile fundamentale și protejarea jurnaliștilor, orice incitare la ură împotriva presei contribuind la generarea unei viziuni care ar îndepărta România de valorile democratice pe care și le-a asumat ca stat membru NATO și UE.", a comunicat joi Guvernul.

Reacția premierului vine după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Demersul este asumat fără rezerve de copreședinții Alianței, Claudiu Târziu și George Simion, sub pretextul unei răfuieli cu G4Media. Însă este mai mult decât atât. Postarea este un îndemn de a face colectiv o listă neagră a publicațiilor considerate toxice de propaganda AUR: „Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false "organe de presă". Începem noi: G4media... Completați voi!”.

AUR a făcut LISTA NEAGRĂ a presei. Reacţia premierului la acţiunea de intimidare a jurnaliștilor

Practica nu este una nouă. Liste negre ale presei au făcut de-a lungul timpului oamenii politici de la noi și din alte țări, exemple sunt de la Corneliu Vadim Tudor la Traian Băsescu, Liviu Dragnea și, mai nou, Florin Cîțu. În străinătate, Donald Trump este unul dintre exemplele recente.

De ce demersul AUR nu trebuie ignorat? AUR este un partid parlamentar care se află într-o ascensiune semnificativă în opțiunile electoratului. În acest context, demersul său este relevant. Mai mult, AUR s-a impus pe scena politică cu un discurs radical și, cum spunea George Simion, într-un recent interviu pentru HotNews, AUR nu este atât de radical pe cât ar trebui.

Postarea de pe pagina oficială de Facebook a partidului Alianța pentru Unirea Românilor are sute de comentarii care mai de care mai injurioase la adresa întregii mass media din România. Practic, nimeni nu a fost omis de pe lista neagră a presei făcută de liderii AUR împreună cu simpatizanții lor.

 "Știm cu toții că există organe de presă care nu-și respectă deontologia profesională. În opinia noastră cei care scriu despre noi fără să ne întrebe și ne acuză de tot felul de lucru fără să ne ia punctul de vedere, cei care ne numesc cu etichete false gen extremiști fără să aibă vreun un argument în acest sens, cei care ne pun în cârcă fapte inexistente și declarații pe care le interpretează după cum îi taie capul, nu sunt ziariști onești și nu își fac datoria de a fi în serviciul public.

Scopul este să vedem şi noi dacă percepe într-adevăr realitatea așa cum o percepem si noi. Dacă majoritatea accesează pagina noastra și văd ce facem noi zi de zi sunt în acord cu noi sau nu și mai degraba în acord cu cei care ne bălăcăresc zi de zi fără să ne dea vreo șansă să explicăm. E un sondaj de opinie dacă vreți", a declarat Claudiu Târziu, co-președintele AUR, pentru hotnews.ro

Comenteaza