Aviz favorabil pentru sociologul clujean Vasile Dîncu

Aviz favorabil pentru sociologul clujean Vasile Dîncu
Sociologul clujean Vasile Dîncu, propus pentru a prelua funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, a primit marţi dimineaţa aviz favorabil.

În urma audierii în comisiile de specialitate din Parlament el a fost validat cu 27 de voturi pentru, existând o singură abţinere.

În discursul său, fostul membru PSD şi component al celebrului Grup de la Cluj din acest partid a susţinut că îşi doreşte ca în timpul mandatului său să reprezinte o verigă de legătură între parlament şi ministere, dată fiind experienţa sa politică anterioară. 

"O limitare a acestui cabinet este faptul că miniştrii propuşi sunt specialişti fără experienţă de comunicare în mediul politic. Vom încerca, şi acesta este un lucru pe care mi-l asum, datorită unei vechimi pe care pot să zic că o am în zona politică, să structurăm o relaţie foarte bună între Parlament şi toate ministerele. Aş vrea ca această limitare care există iniţial să nu mai existe, eu voi fi o verigă de legătură şi un canal de comunicare cu ministerele, în special cu cele din domeniul social", a afirmat el.

Dîncu a precizat că, dat fiind timpul limitat al mandatului, vrea să se axeze pe punerea la punct a unei strategii privind administraţia publică, că doreşte ca „pietrele mici care se vor putea pune într-un an să fie fundaţia proiectelor [viitoare, n.r.] din administraţia publică". În acelaşi timp, el a susţinut că "dezvoltarea trebuie să fie consonantă, să fie o exprimare a dorinţei societăţii". Printre principalele puncte menţionate de acesta se consolidarea administraţiei publice şi a clădirilor din spaţiul urban, finanţarea locuinţelor pentru tineri şi a locuinţelor sociale.

La finalul audierilor, el a declarat că se bucură că este susţinut de toate partidele parlamentare şi a precizat că una dintre priorităţile sale este modernizarea administraţiei, urmând ca în perioada următoare să prezinte mai multe detalii legate de acest proiect.

Audierea lui Vasile Dîncu trebuia să se desfăşoare iniţial luni seara, de la ora 18:00 la 19:00, însă a fost amânată din cauză că sociologului i s-a făcut rău, fiind transportat din Parlament la spital. El ar urma să ocupe şi funcţia de vicepremier în cabinetul Cioloş.

Vasile Dîncu - scurtă biografie

Vasile Dîncu, născut în 25 noiembrie 1961 în Năsăud, este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București, dar și la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. În acelaşi timp, este directorul şi fondatorul Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES).

Din 2005 este conducător de doctorat la IOSUD de pe lângă Universitatea București, iar din 2012 este membru al Comisiei de Sociologie, Științe Politice și Administrative în cadrul CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare). De asemenea, Dîncu este membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societății Sociologilor din România și al Asociației Sociologilor din România.

Activitatea politică

Dîncu a fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în așa numitul Grup PSD de la Cluj. El a ocupat funcțiile de vicepreședinte al Organizației Județene Cluj a PSD și de secretar executiv al PSD în marketing politic, însă în 2010 a ieşit din scena politică.

Printre cele mai importante funcţii deţinute se numără şi cea de ministru al Informaţiilor Publice, între 2000 şi 2003, în guvernul Adrian Năstase.

De asemenea, Dîncu a fost senator în Parlamentul României în legislatura 2004-2008, ales în circumscripția electorală nr.13 Cluj, pe listele PSD+PUR, și membru în Grupul Socialiștilor în Parlamentul European din 2005 până în 2007.

 

Comenteaza