Aviz pozitiv pentru achiziţia rachetelor Patriot. Când va deveni operaţional sistemul

Aviz pozitiv pentru achiziţia rachetelor Patriot. Când va deveni operaţional sistemul
Comisia de Apărare din Senat a adoptat, luni, în unanimitate raportul privind legea ce vizează achiziţia rachetelor Patriot.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat, luni, că primul sistem Patriot va fi achiziţionat de către România în a doua jumătate a anului 2019, iar în 2020, acesta va deveni operaţional.

„Discutăm de acest proiect de lege (achiziţia rachetelor Patriot - n.r) în cadrul parteneriatului strategic între România şi SUA. Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot. Pentru Armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziţionăm primul sistem din cele şapte", a precizat Fifor în şedinţa Comisiei de Apărare.

De asemenea, el a precizat că, în perioada următoare, Guvernul va veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.

„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România şi SUA. Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română", a spus Fifor.

Totodată, Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, a susţinut, în şedinţa Comisiei de Apărare, că sistemul Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene în afara frontierelor ţării.

„Este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre", a spus Ciucă.

Ministrul Apărării: În a doua jumătate a anului 2019, va fi achiziţionat primul sistem Patriot

Întrebat când va fi achiziţionat primul sistem Patriot, Mihai Fifor a răspuns că: „În 2020, primul sistem va fi operaţional, undeva în a doua jumătate a anului 2019 va fi achiziţionat primul sistem".

De asemenea, ministrul Apărării a precizat că, după promulgarea proiectului de lege, vor exista proceduri financiare complicate.

„Mâine, după ce acest proiect de lege va trece şi de Camera Deputaţilor, vom putea spune că suntem în linie dreaptă. Vreau să vă spun că există proceduri financiare destul de complicate ulterior, după ce proiectul va fi promulgat. (...) Pe noi ne interesa să încheiem anul cu achiziţia acestui sistem", a mai spus Mihai Fifor.

Comisia de Apărare din Senat a adoptat, luni, în unanimitate raportul privind legea ce vizează achiziţia rachetelor Patriot.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, l-a întrebat ce s-a întâmplat cu cvorumul de la şedinţa precedentă a Comisie de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot.

 

Comenteaza