Bănicioiu: "Redeschidem spitalele închise de Boc. Plus şase maternităţi noi"

Bănicioiu:
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va continua să redeschidă spitalele închise în mandatul de premier al lui Emil Boc şi va deschide o serie de unităţi sanitare noi, printre care se numără şase maternităţi.

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, la ceremonia de înmânare a cheilor unor ambulanţe, ce se întâmplă cu spitalul din Bicaz, judeţul Neamţ, Nicolae Bănicioiu a spus că această unitate medicală se va redeschide "mai devreme decât se aşteptau alţii", transmite Mediafax.

"Spitalul de la Bicaz se va redeschide. O veste bună veţi primi într-un timp scurt, chiar acum se discută cu Casa de Asigurări dacă vor putea intra în contract. Poate reuşim să îl deschidem mai devreme decât se aşteptau alţii şi tot aşa vom continua să redeschidem spitalele închise de Boc. Vom continua şi cu o serie de unităţi sanitare noi. Partea de maternităţi este o prioritate, vorbim de prematuri şi de faptul că nu există locuri în maternităţi, de fiecare dată în România este o problemă din acest punct de vedere", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în următoarele luni vor fi deschide şase maternităţi noi, dintre care două în Bucureşti, iar restul în alte judeţe.

Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011, multe dintre acestea fiind, în prezent, centre de permanenţă, cu medici de familie, dar sunt şi situaţii în care se aşteaptă încă avizele. De asemnea, câteva dintre fostele spitale sunt acum cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii în instanţă.

În 2012, la un an de la decizia Ministerului Sănătăţii de a închide zeci de spitale din ţară, care a generat proteste în rândul locuitorilor, ce s-au văzut nevoiţi să facă naveta în municipiile reşedinţă de judeţ pentru a fi consultaţi de un medic, multe dintre aceste spitale s-au transformat în centre de permanenţă cu medici de familie. Totodată, sunt şi oraşe unde vechile spitale sunt cu lacătul pe uşă, iar autorităţile le ţin în "conservare" suportând costurile aferente în aşteptarea unor avize pentru a le transforma în centre de permanenţă sau cămine de bătrâni. Există şi câteva cazuri în care spitalele au devenit substaţii de Ambulanţă dar şi situaţii în care unităţile medicale care ar fi trebuit închise sunt încă funcţionale.

Comenteaza