Băsescu a tranşat proiectul Roşia Montană: “Până acum s-au opus laşii din politică”

Băsescu a tranşat proiectul Roşia Montană: “Până acum s-au opus laşii din politică”
“Nu pot să dau guvernului termene: doar spun că ar trebui luată cât mai repede o decizie. Şi una corectă, în interesul României”, le-a transmis Băsescu guvernanţilor, de pe masivul Cârnic din Apuseni.

Preşedintele Traian Băsescu a venit ieri, la Roşia Montană, pentru a-şi afirma deschiderea faţă de proiectul minier iniţiat de Roşia Montană Gold Corporation. Şeful statului i-a caracterizat drept laşi pe oamenii politici care s-au opus proiectului din 1997 încoace. La primăria Roşia Montană, Băsescu a fost întâmpinat de două tabere - disproporţionate ca dimensiune: una, cea mai mare, a celor care strigau "Vrem minerit!" şi o alta, mai mică, a celor care spuneau: "Vrem istoria!".

Preşedintele a pus pe seama laşităţii politicienilor tergiversarea proiectului de la Roşia Montană ieri, chiar la baza exploatării de pe masivul Cârnic din localitate. "Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ‘97, ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare", a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns: "Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană - poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit. De ce credeţi că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de dioxid de carbon? Pentru că oamenii politici au fost laşi. Despre toţi vorbim şi despre cei dinainte de 2008. Cât credeţi că îşi va mai permite România să piardă din cauza laşităţii oamenilor politici? Până la urmă, omul politic este dator să ia decizia corectă. Este datoria ONG-urilor să vegheze, să fie câinele de pază şi e foarte bine că sunt, atât timp cât rămân raţionale, dar, pe de altă parte, este revoltător să vezi că oameni politici care ar trebui să ia decizii le amână până când e prea târziu. Aşa s-a întâmplat cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, probabil aşteptăm şi cu Roşia Montană să ni se întâmple acest lucru", a spus şeful statului. Băsescu este convins că se va ajunge la o renegociere a participaţiilor din contractul de exploatare: "Este obligatoriu de renegociat, dacă nu, sunt alte pârghii ale statului. Redevenţa e în lege, nu în contract".

Băsescu a insistat asupra relevanţelor economice ale pornirii proiectului Roşia Montană Gold Corporation. "Trebuie respectate punctele de vedere ale tuturor. În acelaşi timp, trebuie privit la interesul general. Şi cei care au alt punct de vedere trebuie ascultaţi şi, pe cât se poate, convinşi. Eu am susţinut proiectul dintotdeauna: şi când am fost primar general am venit aici; l-am susţinut şi în campanie. Cred în acest proiect şi cred că a venit timpul să ne exploatăm aurul, cuprul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru că preţurile acestor metale - şi nu ne uităm la vârfuri - ne permit acum, cu tehnologiile noi, să exploatăm fără subvenţie. În aceste exploatări, însă, mai există o mină de aur: locurile de muncă. România nu mai poate sta mult cu 4,9 milioane de pensionari şi cu 4,2 milioane de salariaţi, din care 1,2 milioane sunt angajaţi la stat şi trăiesct tot din ce produc cele trei milioane. Nu vom putea continua la nesfârşit să ne împrumutăm ca să plătim pensiile. E o realitate a bugetului nostru: de aceea ne împrumutăm anul acesta, de aceea vom împrumuta şi anul viitor 3,6 miliarde, pentru că nu creşte consistenţa numărului de salariaţi. Industria minieră, care devine nesubvenţionată, este o zonă în care statul român trebuie să dea drumul la activităţi. Ar fi o greşeală să nu începem astfel de proiecte", a conchis şeful statului.

Directorul general al companiei RMGC, Dragoş Tănase, i-a prezentat preşedintelui stadiul proiectului minier. "Aveţi şi dvs., compania, o parte de vină, pentru că nu aţi prezentat suficient acest proiect populaţiei. Lumea nu îl cunoaşte, vorbesc toţi nepricepuţii despre el. Ar trebui să ieşiţi pe televiziuni şi să-l explicaţi oamenilor", i-a spus Băsescu lui Tănase. Directorul RMGC a precizat că se speră ca în cursul anului viitor să fie demarate lucrările la Roşia Montană.

Busculadă stopată de jandarmi

O busculadă care a necesitat intervenţia jandarmilor s-a petrecut ieri, în faţa primăriei din Roşia Montană, în momentul în care câţiva activişti ai unor organizaţii nonguvernamentale ce se opun proiectului au ieşit din clădire cu mâinile ridicate în semnul victoriei. Suţinătorii proiectului, mult mai numeroşi, s-au simţit ofensaţi de acest gest şi au intenţionat să le ceară socoteală, însă au fost opriţi la timp de jandarmi, care au format un cordon între cele două grupuri. Reprezentanţii ONG-urilor s-au deplasat câţiva metri mai jos pe stradă.

După plecarea preşedintelui, spiritele s-au calmat brusc.

 

 

Comenteaza